Vrijwilliger Wim Ligtenberg vreest voor toekomst stadsspeeltuin Van Glymes

Door Joost Verdult 12 juni 2019

Schommelen, draaien en glijden: stadsspeeltuin Van Glymes moest the place to be worden voor de jonge Bergenaren. Hoewel de speeltuin sinds 20 april 2019 gratis te bezoeken is, gaat de speeltuindroom niet helemaal zoals gehoopt. Wim Ligtenberg, die we kennen van het Soepproject, zet zich sinds kort in voor de speeltuin aan de Boulevard. Toch is hij huiverig over de toekomst van het speelparadijs. Commerciële partijen kunnen volgens hem nog wel eens roet in het eten gaan gooien. 

Samen met Jacques Snepvangers bundelt Wim zijn krachten om de stadsspeeltuin van Bergen op Zoom te behouden zoals jaren geleden de bedoeling was. En dat is belangrijk, zo geeft de vrijwilliger aan. “Een stadsspeeltuin onderscheidt zich van een normale speeltuin doordat er iemand is die toezicht houdt”, vertelt Wim. “Dat is nu anders. De kinderen kunnen de speeltuin gratis in, maar ook zo de straat op rennen. Daarnaast zou het mooi zijn als er koffie is voor de ouders of een ijsje voor de kinderen. Deze dingen maken een speeltuin met toezicht anders dan een normale speeltuin in een wijk.”

Gemeente zoekt naar oplossing

Bij de gemeente Bergen op Zoom zijn ze op zoek naar een oplossing voor de stadsspeeltuin. Communicatiemedewerker Erwin Stander geeft aan dat er waarschijnlijk volgende week nog antwoord komt over de toekomst van de speeltuin. Volgens Erwin moet er goed over een oplossing worden nagedacht. “Nadat vorig jaar de stichting met de speeltuin is gestopt, bleven ze met drie ton schuld zitten”, vertelt hij. “De gemeente heeft vervolgens die schuld op zich genomen. Daarna is wethouder Patrick van der Velden met partijen en organisaties gaan praten die zich willen inzetten voor de stadsspeeltuin.”

soepproject nos
Wim Ligtenberg tijdens het Soepproject. Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Stadsspeeltuin Van Glymes: commerciële toekomst?

Wim is duidelijk: stadsspeeltuin Van Glymes is nu allesbehalve ideaal. Volgens de weldoener is de laagdrempeligheid van een speeltuin een van de belangrijkste zaken. De klimrekken en wippen moeten tenslotte voor iedereen beschikbaar zijn. En juist over een commerciële toekomst is hij sceptisch. “Het maakt niet uit met wie de gemeente in zee gaat, als de speeltuin maar open en laagdrempelig blijft”, geeft hij aan. “Als er een super commerciële meneer komt, ben ik bang voor de toekomst.”

‘Het kan alle kanten opgaan met de speeltuin: zowel een sluiting als het openblijven behoort tot de mogelijkheden’

Alles ligt open

Hoe de toekomst van de speeltuin eruitziet, ligt voorlopig bij het Bergs college. Volgens Erwin kan het alle kanten opgaan met speelparadijs Van Glymes. “De wethouder is met ongeveer tien partijen in gesprek geweest”, vertelt de woordvoerder. “De speeltuin blijft in ieder geval tot de herfstvakantie open, maar binnenkort wordt er dan écht een besluit genomen. Het kan dus nog steeds zijn dat de speeltuin stopt, maar er zijn ook mensen die aangegeven hebben dat ze een speeltuin met bijvoorbeeld meer horeca willen. Dat kan zowel commercieel als niet-commercieel zijn. Wat het uiteindelijk wordt, moet blijken.”

(Tekst gaat verder onder foto)

speeltuin
Foto: BN DeStem

De mogelijkheid bestaat dus dat het commerciële partijen zijn die de speeltuin gaan runnen, een optie waar Wim niet veel vertrouwen in heeft. Maar wat is dan wel de oplossing volgens hem? “Semi-commercieel zou eventueel ook een oplossing zijn”, gaat hij verder. “Wanneer de horeca commercieel is, maar de entree voor de speeltuin niet, blijft het laagdrempelig. Het best zou zijn om iemand van Stichting Samen Werken daar neer te zetten. Zij doen nu al de poorten open van de speeltuin. Dan kunnen ze de bezoekers toch ook wel een kopje koffie geven?”

Lees meer:

stadsspeeltuin van glymes

De speeltuin aan de Boulevard gaat weer open en er is gratis entree!

Deze week begint de gemeente Bergen op Zoom met werkzaamheden om de speeltuin aan de Boulevard gebru...
speeltuin rozenoord

Zo mooi was de speeltuin op Rozenoord

De speeltuin op de Bergse Plaat liet deze week weten haar poorten te moeten sluiten. Gelukkig lijkt ...
stadsspeeltuin van glymes

Wat krijgen we nou: geen speeltuin meer in Bergen op Zoom?

O jee, wat een slecht nieuws:  Het is over en uit voor stadsspeeltuin Van Glymes aan de Gertrudisbou...

Meer over Stadsspeeltuin van Glymes ontdekken?

Stadsspeeltuin van Glymes speeltuinen

Vandaag gesloten

Gertrudisboulevard 225, Bergen op Zoom

Bekijk meer:speeltuinen

adv.