Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bekend van tv! Zo kwam Bergen op Zoom in het verleden op de beeldbuis

Door Joost Verdult 4 december 2019

Mooi, ontroerend of hooguit belachelijk: de reden waarom televisieprogramma’s gemaakt worden, lopen sterk uiteen. Hoe zit dat met onze eigen stad? Op deze manier kwam Bergen op Zoom in het verleden op tv. 

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Nedalco op Kanniewaarzijn

Dat kan niet waar zijn! Dat vonden ze bij het gelijknamige VARA-programma dus ook. Daarom maakte zij een aflevering op tv over het fiasco van de aanschaf van de Nedalco fabriek in Bergen op Zoom. Daarin wordt verteld over de plannen die er in 2002 lagen: de stad verbinden met het water en een nieuwe woonwijk creëren op de plaats waar de spiritusfabriek stond.

Bergen aan het water

Woningen op eilandjes, veel water: de sky leek de limit te zijn. Bergen op Zoom werd ook wel het ‘klein-Venetië’ genoemd. Enig nadeel: de Nedalco stond nog in de weg. In eerste instantie dacht de gemeente de fabriek met een zak van 35 miljoen euro op te kopen, zodat de bouwplannen konden beginnen.

Duur grapje

Wat er uiteindelijk betaald is? Maar liefst 72,2 miljoen euro, twee keer zoveel dus. Toch zat er nog een ‘giftig’ addertje onder het gras. De gemeente draaide namelijk ook op voor het schoonmaken van de vervuilde grond van de spiritusfabriek. Ook dat bedrag liep in de miljoenen op. Enig puntje: dat geld had de gemeente helemaal niet. 

De koning op LuckyTV

Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima brachten begin 2016 een bezoek aan onze stad. Op 16 februari bezochten zij verschillende plekken in West-Brabant, waaronder Bergen op Zoom. Omdat de Vastenavend van dat jaar nog maar net voorbij was, hield de Peperbus nog even zijn kiel aan voor de vorst en vorstin. Als paradepaardje stond de Grote Markt vol met Vastenavendwagens en de stadsreuzen. Voor de maker van LuckyTV (onderdeel van De Wereld Draait Door) was het de uitgelezen kans om onze stad op de hak te nemen. De video bekijk je hier.

Rico in Jachtseizoen (StukTV)

Uit handen blijven van de mannen van het online programma StukTV, dat was het doel van Rico Verhoeven vorig jaar in Jachtseizoen. Gevolgd door een cameraman liep hij tijdens de Krabbenfoor van 2018 in een oranje overall door de Bergse binnenstad. Weten of het de kickbokser gelukt is? Je ziet het in de video hierboven.

Sterren Muziekfeest op het Plein

muziekfeest op het plein tv bergen op zoom
Foto: Screenshot tv-programma AVROTROS

Het was bommetje vol tijdens het Sterren Muziekfeest op het Plein in onze stad. In 2011 én 2015 kwam Bergen op Zoom op tv met optredens van onder andere Jannes, Henk Dissel en Frans Bauer. Vergeten hoe dat ook alweer was? Je kijkt een van de afleveringen hier terug.

Tussen Kunst en Kitsch

markiezenhof tv bergen op zoom
Foto: Jurgen Kwisthout

Een waardevolle schat die al jaren op zolder staat of een imitatie die een prominente plek in je woonkamer heeft? In de zomer van 2012 werd het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch uitgezonden vanuit het Markiezenhof in Bergen op Zoom. Op de locatie met historisch karakter werd onderzocht of het ging om kunst of kitsch.

Lees meer:

Nick MacKenzie bergse artiesten

3 x Bergse artiesten waar jij wel eens een plaat van hebt gedraaid

Rico Verhoeven, Ed Nijpels en Cornald Maas: het zijn allemaal bekende mensen uit onze gemeente die z...
kees warmoeskerken

Mysterie: is er ooit een bekende Bergse zeevaarder geweest?

Van Michiel de Ruyter tot Piet Hein: Nederland heeft in de geschiedenis veel bekende zeevaarders geh...
ton linssen

Herken jij ze? 7 x kinderfoto’s van bekende Bergenaren

Je kent ze vast allemaal, deze BB-ers (Bekende Bergenaren). Maar herken je ze ook van foto's van twi...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.