Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Roncalli-leerlingen pleiten voor statiegeldbekers tijdens Vastenavend

Door Irma van Schaijk 19 maart 2019
Vier leerlingen van het Roncalli, Bram Stellinga, Stijn van der Kroon, Rowdy Simon en Lars Fransen, maken zich zorgen om al het plastic dat tijdens Vastenavend op straat wordt gegooid. Daarom pleiten zij voor hard plastic bekers waar statiegeld op staat.

De vier zijn in 5 VWO bezig met een project over milieuproblemen. Bram, Rowdy, Stijn en Lars willen hiermee het probleem van zacht plastic bekertjes tijdens Vastenavend aan te pakken. Ze zijn daarover al in gesprek met de gemeente en leggen het probleem ook aan de horeca voor.

Statiegeld

“Vastenavend in Bergen op Zoom is elk jaar een groot feest, maar helaas brengt dit ook een hoop vervuiling met zich mee”, legt Lars uit. “Onder andere de plastic bekertjes vervuilen de omgeving tijdens Vastenavend enorm. Daarom lijkt het ons beter te werken met bekers waar statiegeld op staat.” Het plan van de vier is dat je bij je eerste drankje een bon extra betaalt, als borg. Bij het volgende drankje lever je dan je beker in en krijg je een nieuwe. Aan het einde van de avond lever je de beker in en krijg je een bon terug. Dus eigenlijk kost het je niks en word je zo gestimuleerd de beker niet weg te gooien, maar netjes in te leveren.

Toch op straat

Bekers van hard plastic kunnen gewoon worden omgespoeld en hergebruikt. Nu worden er in een aantal cafés al hard plastic bekers gebruikt, maar als je dan naar buiten gaat, moet je je drankje overschenken in een zacht plastic bekertje. “Deze komend dan uiteindelijk toch op straat terecht”, zeggen de Roncalli-leerlingen. “Daarom lijkt het ons beter om statiegeldbekers te gebruiken.”

De tekst gaat verder onder de foto.

plastic bekers vastenavend
Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Duurder

De aankoop van deze hard plastic bekers is wel een stuk duurder dan zacht plastic bekers. Volgens de leerlingen kost een zacht plastic beker kost ongeveer 0,8 cent per bekertje en een hard plastic bekertje ongeveer 15 cent. Volgens horeca-ondernemers is dat zelfs minimaal 45 cent. Om het voor horeca-ondernemers toch aantrekkelijk te maken, stellen de jongens voor om bijvoorbeeld reclame op de bekers te drukken. Zo kan het zelfs een verzamelaars-item worden, waardoor de borg niet wordt terug gevraagd. Winst voor de ondernemer, dus. “Een hard plastic beker wordt, uitgaande van festivals waar dit systeem al gebruikt wordt, tweehonderd keer hergebruikt. In vergelijking met de tweehonderd zacht plastic bekers is het gebruik van deze hard plastic bekers dus al veel goedkoper,” rekent Lars uit. “Bovendien zijn er minder kosten om de rommel op te ruimen. Met dit geld zou de gemeente het project kunnen steunen.

Horeca wil meedenken

Jimmy Devilee, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, reageert welwillend, maar ziet ook nadelen. “Wij hebben tot de zondag van de Vastenavend met hard plastic gewerkt, net als voorgaande jaren. Alleen het laatste half uur gebruikten we zachte bekers, zodat iedereen ze mee naar buiten kon nemen. Maar dan moet je dus wel extra personeel inzetten om aan de uitgang te staan. En ook het spoelen en ophalen van de bekers brengt extra personeelskosten met zich mee. Statiegeld op een beker is bijna geen haalbare kaart, aangezien deze bij het ene café wordt gehaald en het andere weer wordt ingeleverd.  Deze Vastenavend zijn we, ondanks twee man aan de deur, toch ruim vijfhonderd harde bekers kwijtgeraakt. Mensen stoppen ze gewoon in hun zakken… Ik weet dat brouwerijen bezig zijn met een wegwerpbeker van ander materiaal. Misschien moeten we dat afwachten, of kan een samenwerking met de gemeente tot een oplossing leiden. Wij denken graag mee over het milieu, maar het moet wel werkbaar en betaalbaar blijven.”

Lees ook:

friet

Made in Bergen op Zoom: deze Bergse producten gaan de hele wereld over

Het zal je misschien verbazen, maar ons kleine stadje maakt heel wat producten, die de hele wereld o...
ijzeren staafjes

Mysterie: Waar komen al die ijzeren staafjes op de Bergse Plaat vandaan?

Een lezeres van indebuurt stuurde ons een berichtje, dat haar zoontje van zes geregeld thuis kwam me...
wensballon

MAG DAT: een wensballon oplaten in Bergen op Zoom?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

adv.