Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Net een bizarre film: politie geeft details over ontdekte martelkamer in Wouwse Plantage

Door Joost Verdult 7 juli 2020

Zeecontainers met cellen en een martelkamer die gebruikt wordt door criminelen. Het lijkt om een scène uit een ruige maffiafilm te gaan, toch werden deze onmenselijk toestanden op 22 juni in onze eigen omgeving door de politie ontdekt. Iets meer dan twee weken na de ontdekking van de ruimtes in Wouwse Plantage, komt de politie met meer informatie over de martelkamers, cellen en de zes gearresteerde personen.

In totaal werden zeven zeecontainers aangetroffen. Zes van de ruimtes in Wouwse Plantage waren ingericht als cellen. Een zevende container was bedoeld als martelkamer, zo laat de politie weten.

Gevolg van langer politie-onderzoek

Hoewel de ontdekking van de containers al een paar weken geleden was, zoomt de politie dinsdag dieper in op de onmenselijke situatie van ons buurdorp. “Vorige week brachten we het onderzoek naar buiten naar cryptocommunicatie-provider Encrochat. In dit onderzoek las de politie langere tijd live mee met chatberichten die criminelen elkaar stuurden. Dat leverde een schat aan informatie op”, vertelt Jannine van den Berg, politiechef Landelijke Eenheid. “We kondigden toen al aan dat er nog meer aan zat te komen. De vondst van deze onderwereldgevangenis is hier een voorbeeld van.”

(Tekst loopt verder onder de foto)

martelkamer wouwse plantage
Chemisch toilet met boeien.
Foto: OM

Drugshandel en liquidatie

Afgelopen april begon de Dienst Landelijke Recherche van de Landelijke Eenheid een onderzoek naar een 40-jarige man uit Den Haag die verdacht werd van betrokkenheid bij drugshandel en het voorbereiden van een liquidatie. Toen de politie onderzoek deed naar de man, ontdekten de rechercheurs bizarre foto’s in chatsystemen die onderling tussen de verdachten werden gestuurd.

Bizarre ‘behandelkamer’

In de afbeeldingen die verstuurd werden, zag de politie foto’s van een loods en zeecontainer waar een oude tandartsstoel stond. Hier waren riemen aan de armleuningen en voetensteun bevestigd. Tussen de verdachten werden gesprekken gevoerd over ontvoeren en martelen, zoals ‘als ik hem op de stoel heb, gaat er meer komen.’ De loods werd door de verdachten ‘behandelkamer’ of ‘ebi’ (een verwijzing naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught) genoemd.

(Tekst loopt verder onder de foto)

martelkamer wouwse plantage
De gevonden handboeien. Foto: OM

Gevonden martelwerktuig

Wat de politie in de loods in Wouwse Plantage aantrof, is te bizar voor woorden. Onder meer een snoeischaar, een takkenschaar, een takkenzaag, scalpels, tangen, handboeien, vingerboeien, tape, bivakmutsen en zwarte katoenen zakken voor over het hoofd werden aangetroffen. Daarnaast vond de politie drie gestolen bestelbusjes, twee snelle BMW’s en een ruimte die ingericht was als zit- en slaapgelegenheid, waarschijnlijk voor de bewakers

Toekomstige slachtoffers werden gewaarschuwd

Volgens de politie waren de ontvoeringen tot in detail voorbereid. Zo waren er meerdere teams, was er een observatiegroep en werden er wapens, politiekleding en kogelwerende vesten geregeld. Door met de chatberichten mee te lezen, wist de politie wie de toekomstige slachtoffers zouden zijn. Zij werden vervolgens gewaarschuwd en doken onder. Op die manier voorkwam de politie naar eigen zeggen voorbereide ontvoeringen, gijzelingen en andere ernstige geweldsmisdrijven. Uiteindelijk hield de politie eind juni zes personen aan.

Wil je zien hoe de politie de loods binnenviel? In de video hieronder ontdekte een speciaal team van de politie de mensonterende ruimte in Wouwse Plantage:

Lees meer:

huisdieren leeftijd nest verlaten

Een nieuw baasje: vanaf deze leeftijden mogen huisdieren het nest verlaten

Een kitten, puppy of klein parkietje: de kans dat je aan het begin van de zomer een nestje van jouw ...
sophie milzink bergen op zoom

Leuk! YouTuber en presentatrice Sophie Milzink in Bergen op Zoom gespot

Als wij zeggen Sophie Milzink, dan zeg jij natuurlijk: presentatrice, groots op Instagram (487K volg...
camper camperplaats boulevard kamperen slapen parkeerplaats parkeren bergse plaat kampeerbusje

Gezocht: Bergenaren met een camper of kampeerbusje

Er zit geen rem op: Nederlandse vakantiegangers kopen sinds juni massaal campers. Wij zijn voor een ...
Brandweer brandweerwagen vuur brand hulpdienst rood rijden

MAG DAT: door rood rijden als er een politieauto, brandweer of ambulance achter je rijdt?

Door rood rijden, dat mag natuurlijk niet. Maar wat moet je doen als je in de weg staat of voor een ...
achtergelaten hond in de auto

Bergse politie krijgt steeds vaker melding van achtergelaten hond in de auto: dit moet je doen

Zomerse temperaturen en een krachtige zon met een strakblauwe lucht: de meeste mensen vinden dat de ...
drugsafval drguslab vaten blauwe politie xtc chemicaliën bergen op zoom dumpen dumping

[video] Bergse politie zet lokbusje met drugsafval in: ‘Helaas is het niemand opgevallen’

Een gasmasker en een veiligheidsbril op een dashboard, een geroeste bus waar een zoetige geur uitkom...

adv.