Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Politie bereidt zich voor op jaarwisseling met op knalvuurwerkverbod: zo doen zij dat

Door Joost Verdult 28 oktober 2020

De jaarwisseling tussen 2020 en 2021 komt er iets anders uit te zien dan andere jaren. Niet per se door corona, maar vanwege het nieuwe verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Zeker in grensplaatsen, zoals Bergen op Zoom, is de politie extra scherp op verboden vuurwerk dat tijdens – of al een flinke tijd voor – de jaarwisseling wordt afgestoken.

In Nederland mogen er vanaf 1 december 2020 geen vuurpijlen meer de lucht ingeschoten worden. Hetzelfde geldt voor het afsteken van knalvuurwerk, knalstrengen en enkelschotsbuizen (single shots). Door professionals mogen de pijlen en knalpotten nog wél afgestoken worden.

Strengere controles?

Door het gedeeltelijke vuurwerkverbod denkt de politie dat Nederlanders naar België en Duitsland gaan voor hun knallers. Neem Bergen op Zoom. Voordat je jouw lievelingszender op de radio gevonden hebt, ben je al in België. Verschillende nieuwssites meldden dat de politie daardoor strenger gaat controleren op vuurwerkhandel. Is dat echt zo? Volgens een communicatieadviseur van de politie Zeeland-West-Brabant is dat dus niet helemaal het geval.

(Tekst loopt door onder de foto)

Door het knalvuurwerkverbod moeten situaties zoals hier op de Bergse Plaat minder voorkomen. Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Een uitgebrande prullenbak. Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Steekproefsgewijze controles

Volgens de woordvoerder zijn de aangekondigde vuurwerkcontroles uit verband getrokken. “De politie gaat niet strenger controleren”, geeft hij aan. “In de praktijk komt het erop neer dat we – zoals altijd – auto’s controleren en op meldingen reageren. We ontvangen al wel meldingen van vuurwerkoverlast en waar mogelijk proberen we deze te onderzoeken. Zoals in het artikel van de politie staat, controleren we steekproefsgewijs.”

Overlast melden

Streekproeven of niet: wanneer je tot na de jaarwisseling last hebt van vuurwerk in jouw wijk, kan je daarvoor de politie bellen. Toch blijft het na een knal lastig om de dader aan te wijzen. “Het is moeilijk vast te stellen wie het gedaan heeft, omdat na de knal de veroorzakers vaak verdwijnen voordat wij ter plaatse zijn. Als mensen overlast ervaren dan kunnen ze de politie bellen. Daarmee krijgen wij een beter beeld van de overlastlocaties. Het melden geldt ook als mensen informatie hebben over illegaal vuurwerk.”

Lees meer:

Vuurwerkverbod bergen op zoom politie jaarwisseling Bergen op Zoom vuurwerkvrije zones vuurwerk vuurwerkfoto's vuurwerkvrije zones bergen op zoom

Mysterie: heeft Bergen op Zoom vuurwerkvrije zones?

Een verbod op het afsteken van vuurwerk, in steeds meer gemeentes in Nederland wordt die regel ingev...
vuurwerk fabian

Dit is dé dag van vuurwerkliefhebber Fabian van Dijk: ‘Ik kijk er al het hele jaar naar uit’

Hoe beleef je Oud & Nieuw als vuurwerkfanaat? Wij vroegen het Fabian van Dijk (29) die al op 9 janua...
huisdier vuurwerk

Dit kun je doen als jouw huisdier panisch is voor vuurwerk

Kruipt jouw hond of kat ook al onder de bank bij de eerste knallers? Oud en nieuw is voor ons een fe...

Meer over

112 Nieuws

adv.