Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tijd van onbezorgdheid! Dit heeft de oude openingtune van GTST met onze stad te maken

Door Emilie Klasen 2 juli 2020

De tijd van onbezorgdheid is voorbijVandaag begint de lange weg naar morgen. Deze klassieker komt je vast en zeker bekend voor, maar wist je dat deze onwijs bekende openingstune van Goede Tijden, Slechte Tijden een link heeft met onze stad? We leggen je uit hoe of wat. 

Het intronummer van de soapserie, die als sinds 1990 op de buis is, is geschreven door Bert van der Veer. En laat deze goede man nu geboren zijn in, jawel, Bergen op Zoom. De televisiemaker heeft de eerste zes jaar van zijn leven in Bergen op Zoom gewoond, maar is vaak verhuisd aangezien zijn vader militair was.

(Tekst loopt door onder de foto)

bert van der veer gtst bergen op zoom
Bert van der Veer. Foto ANP

Naam GTST

Terug naar het bekende openingsnummer van GTST. Bert was nauw betrokken bij het ontstaan van de serie. Hij zei ooit tegen NU.nl: “We konden geen goede titel voor de serie bedenken, maar we naderden de deadline voor de televisiegidsen. De serie is gebaseerd op het Australische The Restless Years, maar De Rusteloze Jaren zou niet gaan werken.” Toen de Australische producent Reg Watson aan hem vroeg hoe je Good Times, Bad Times vertaalt, zei Bert ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’. Tadaaa, de naam was geboren.

Tijd van onbezorgdheid

En het nummer, hoe is dat ontstaan? “Op een zaterdagmiddag ben ik met een rijmwoordenboek een liedje gaan schrijven. Hans van Eijck heeft daar een melodie op bedacht en er een demo van gemaakt. Die hebben we aan de chauffeur van Joop van den Ende gegeven. Hij speelde het lied in de auto af, waarop Joop zei: ‘We hebben een titel.'”

(Tekst loopt door onder de video)

Nummer anno nu

Bert had het nummer, met de kennis van nu, misschien anders ingestoken. “Als ik had geweten dat het na al die jaren nog steeds gebruikt zou worden, had ik over bepaalde zinnen wat langer nagedacht. ‘De dromen komen als een vlinder vrij’, bijvoorbeeld. Dat is toch vrij absurd.” De openingstune is in de loop der jaar flink veranderd. Eind 2019 is er écht afscheid genomen van de iconische intro en werd een nieuwe leader geïntroduceerd van slechts vijf seconden.

Lees ook:

keet dieren bergen op zoom instagram hond

Oh my! 11 x onwijs coole dieren uit Bergen op Zoom op Instagram

Steek je hand op als je hart overloopt wanneer je een schattige hond of een lieve puppy ziet! *Steek...
leraren bergen op zoom favoriete

Zij hoeven niet na te blijven! Dit zijn jullie favoriete leraren

'Nee, ik wil niet naar school!' Die zin is vast geen onbekende in de Bergse huishoudens. Maar iedere...
amal

Leuk volgens local Amal: ‘In de avond geniet je hier van de zonsondergang’

De allerleukste, tofste en gezelligste plekjes in de stad? Die leer je kennen door echte locals. Daa...

adv.