Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

5 x waarom het Bergs dialect het mooiste is van Nederland

Door Irma van Schaijk 22 april 2019

Uit onderzoek van Zoover blijkt dat de meeste mensen het accent in Maastricht, Groningen en Den Bosch het fijnst vinden om naar te luisteren. Hé hallo, hoe zit dat dan met het Bergs dialect? Daar kan Maastricht toch zeker niet tegenop?

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Mensen konden in het onderzoek kiezen uit de twaalf provinciehoofdsteden. Bergen op Zoom komt er dus niet eens in voor! Een gemiste kans Zoover, want er is geen enkel dialect zo mooi als ’t Bergs. En dit is waarom:

Ons kent ons

Het allermooiste van het Bergs dialect is toch wel dat het door Bergenaren gesproken wordt. Rond Vastenavend spreken we nét wat meer dialect dan anders en het maakt meteen duidelijk wie een echte Krab is en wie niet.

Hartverwarmend

Geef toe: als je ergens in het buitenland bent (en daarmee bedoelen we buiten Bergen op Zoom. Roosendaal voelt vaak al als buitenland), dan is het toch heerlijk om te horen: ‘Ei kul, ‘oe ist?’ Dan word je meteen helemaal warm van binnen…

Zo lief

Het is een zacht, lief dialect. ‘Ons moeke’ klinkt toch veel liever dan ‘mijn moeder’?

Grappigste uitdrukkingen

Een oude fiets is een krakkedil, aardbeien errebeesjes en een dwaas is een achteleke tiekie. Nog niet grappig genoeg? Wat dacht je van het Bergs voor naar bed gaan (Achter d’n gebreide n’onderbroek kruipe)? Of het bekende bettie akkemaai (bijt hij als ik hem aai)? Hilarisch toch?

Wijs als een uil

Of eigenlijk zijn het meer wijsheden als een koe. A’d oew broek afzakt, motte gallege kòòpe (als je het niet alleen af kunt, moet je om hulp vragen) of beter ’n ouw oer, as ’n jong zonder klante ( je kunt maar beter weinig maar wel iets zinnigs zeggen, dan helemaal niks): spreekt voor zich, dachten wij.

Lees ook:

stadswandeling-bergen-op-zoom-stichting-stb-5

Wa zeede gij? 9 x antwoord geven op z’n Bergs

Bergenaren hebben zo hun eigen – soms subtiele, vaak hilarische – manier om te laten weten dat ze er...
vastenavend-optocht-1

Bergse uitdrukkingen: dan zulde naar Roosendaal nie meer verlange

Wat hebben wij Bergenaren toch een mooi taaltje. Daarom vinden wij van indebuurt Bergen op Zoom het ...

 

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Opmerkelijk

adv.