Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De luchtalarmen worden twee maanden niet getest en dit is waarom

Door Frits Klasen 9 april 2020

Het was begin deze week weer de eerste maandag van de maand en dus klonk op veel plekken in Bergen op Zoom om 12.00 uur het luchtalarm. Zoals we allemaal wel weten is dat gewoon een test. Niks aan de hand dus. Maar de komende maanden zal het op de eerste maandagen stil blijven.

De 4.278 sirenes die door heel Nederland verspreid staan, lieten maandag om klokslag 12.00 uur nog één keer flink van zich horen. Deze door de lokale overheden bediende luchtalarmen loeiden weer één minuut en 26 seconden, om vanaf dan– mits er geen ramp gebeurt natuurlijk – twee maanden te zwijgen. Dat komt omdat de eerste maandagen van mei en juni geen normale dagen zijn.

Feestdagen

De sirenes worden namelijk niet aangezet op nationale herdenkings- of feestdagen of op religieuze feestdagen. En dus blijven ze op 4 mei uit vanwege Dodenherdenking en op 1 juni in verband met Tweede Pinksterdag. Dat betekent dat normaal gesproken, als er geen andere reden is om de noodsignalen te laten klinken, het luchtalarm pas weer op maandag 6 juli zal schallen.

Waarschuwing

De redenen om doorgaans maandelijks de sirene te testen, is om te controleren of de apparatuur nog wel goed werkt. En zodat iedereen de sirene herkent in geval van een ramp of zwaar ongeval. Gaat de sirene meerdere malen achter elkaar, dan is er sprake van alarm en is er echt iets aan de hand. Deze waarschuwing kan ook komen van een rondrijdende geluidswagen.

Naar binnen

In beide gevallen moet je dan direct naar binnen, deuren en ramen sluiten en elektronische ventilatie uitzetten. Zet radio en televisie aan op de regionale rampenzenders voor informatie. In Bergen op Zoom is dit Omroep Brabant. Heb je geen sirene gehoord of heb je een klacht over de sirene, dan kun je dit melden bij de brandweer bij jou in de buurt.

(Tekst gaat onder de foto verder)

Op 22 maart verstuurde de overheid een NL-Alert om iedereen op de corona-instructies te wijzen. Foto: ANP

Controlebericht NL-Alert

Een ander alarmmiddel van de overheid is NL-Alert. Met een sms-bericht worden Nederlanders via hun mobiele telefoons gewaarschuwd en geïnformeerd over een noodsituatie in hun omgeving. Zo kreeg iedereen op 22 maart een noodwaarschuwing met de instructies om onder meer 1,5 meter afstand te houden. Op maandag 8 juni 2020 wordt dit alarmmiddel getest met een controlebericht.

Lees ook:

leutneutbon leutneutbonnen gemaakt 2020 ohan Enschedé Amsterdam bv

Doneer jouw leutneutbonnen aan de Bergse horeca: Gif vor Berrege

Het is fijn om te zien hoe Bergenaren in actie komen om elkaar door deze coronaperiode heen te helpe...
park hooikoorts natuur water eenden meer natuur winter bomen noordgeest

Niezen door hooikoorts of corona: dit adviseert het RIVM aan Bergenaren met klachten

Zit je lekker op je balkon of in je tuin, krijg je een niesaanval. Door de warme temperaturen komen ...
kop van het hoofd water schelde boot zee zeilboot

Terug naar het oude Kop van het Hoofd: zo zag de wateringang van onze stad er vroeger uit

Kop van het Hoofd. Het is een zin waardoor je bij het uitspreken ervan heimwee krijgt naar eb en vlo...

adv.