Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: hoe hard mag je eigenlijk op een elektrische fiets?

Door Emilie Klasen 9 mei 2020

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Deze week: hoe hard mag je eigenlijk op een elektrische fiets?

Je ziet ze steeds vaker: elektrische fietsen. Soms word je bijna van je eigen fiets afgereden doordat iemand op een E-bike je met een noodvaart inhaalt, andere keren lijkt een E-bikebestuurder nauwelijks sneller te gaan dan iemand op een gewone fiets. Hoe hard mag je eigenlijk rijden op een elektrische fiets?

Verschil

Om te beginnen is het handig te weten dat er twee soorten elektrische fietsen bestaan. Je hebt de standaard E-bike en de Speed Pedelec. Een E-bike stopt na 25 km/uur met trapondersteuning geven maar een Speed Pedelec ondersteunt tot 45 km/uur, er gelden daarom per fiets verschillende regels.

E-bike

De E-bike gaat dus niet zo heel hard. Als je harder rijdt dan 25 km/uur dan voel je dat de trapondersteuning stopt. Lukt het je toch om nog harder te rijden, dan mag dat gewoon. Je kan een elektrische fiets vrij makkelijk opvoeren naar 35 of zelfs 40 km/uur door de snelheidsbegrenzer eraf te halen. Dit moet je zeker niet doen: je fiets gaat hierdoor sneller kapot en je bent niet meer verzekerd. Dus wil je je snelheid verhogen, dan kan je het beste gewoon wat harder trappen of een Speed Pedelec met hogere snelheid aanschaffen.

Speed Pedelec

Deze elektrische fiets heeft iets andere regels. Je rijdt er bijna twee keer zo hard mee als met een E-bike. Dus mag je ook niet op het fietspad met een Pedelec, maar moet je op de rijbaan en een helm is verplicht. Daarnaast mag je met een Speed Pedelec alleen met een geel nummerbord op de openbare weg.

Conclusie

In een stad als Bergen op Zoom is het gewoon veel verstandiger om een niet-opgevoerde E-bike te gebruiken. Je kan dan veilig over het fietspad en je hoeft je op een aantal plekken na geen zorgen te maken over je snelheid. Hoe zit het eigenlijk met elektrisch fietsen door de binnenstad? We zochten het onlangs voor je uit!

Lees meer:

Elektrische fiets binnenstad rijden

MAG DAT: met je elektrische fiets door de stad rijden?

Het was even wennen, maar ondertussen is het in de stad algemeen bekend: je mag fietsen in het centr...
VanDerPoel Cyclo joost van der poel wielrennen wielrenfiets fiets racefiets

Joost ontwerpt en customizet racefietsen: ‘Ik vond nooit waar ik naar op zoek was’

Na jaren in de ruimtevaartsector gewerkt te hebben, besloot Joost van der Poel (48) iets te gaan doe...
mc donald's mac donalds mcdrive boulevard fastfood bergse plaat

Mysterie: mag je lopend of fietsend door de McDrive gaan?

Door de coronamaatregelen zijn cafés en restaurants gesloten. Wel is het nog mogelijk om een bestell...

adv.