Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Let op: donderdag rijden er geen bussen in Bergen op Zoom en dit is waarom:

Door Irma van Schaijk 2 januari 2018

Was je van plan om donderdag 4 januari de bus te pakken? Helaas, dat wordt fietsen, want  er rijden die dag geen bussen in Bergen op Zoom. Alle chauffeurs van de streekbussen (Arriva) staken in onze stad – en in een hoop andere regio’s in ons kikkerlandje.

Onder de leus ‘Ik ben geen coureur, maar een buschauffeur’, strijden de buschauffeurs voor een betere cao, maar ook voor betere werkomstandigheden.

Naar de wc

Is die werkdruk dan zo hoog? “We hebben nu diensten van vier uur, waarin we niet eens tijd hebben om even naar de wc te gaan,” legt Sooi van Weegeberg, woordvoerder van de buschauffeurs in Noord-Brabant, uit. “Staken is voor ons een uiterst middel, we doen dit  echt niet graag. Er is dan ook bewust gekozen voor de kerstvakantie, zodat scholieren er geen last van hebben. Op deze manier willen we pleiten voor een goede pauzeregeling, betere afspraken bij het maken van roosters en loonsverhoging.”

Samen in de remise

Volgens FNV-bestuurslid Marlies Peeters is de actiebereidheid in Brabant hoog. “Dit omdat werkgevers weigeren om de werkdruk te verlagen.” De Bergse buschauffeurs komen donderdag samen in de remise. “Onder de chauffeurs is er een enkeling die niet wil staken,” zegt Sooi. “De werkgever bepaalt of de niet-stakers donderdag toch rijden, maar wij raden dat ten sterkste af. Het is dan al een chaos, en dat zou het nog erger maken.”

De staking in het streekvervoer duurt op 4 januari de hele dag. Als er geen – volgens de werknemers – goede afspraken gemaakt kunnen worden, volgen er meer en langduriger stakingen.

 

Meer over

Nieuws Verkeer

adv.