Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Koninklijk bezoek tijdens herdenking op de Canadese begraafplaats

Door Joost Verdult 2 oktober 2019

In Bergen op Zoom staan we in oktober stil bij de oorlogsslachtoffers en vieren we dat we in Bergen op Zoom in vrijheid leven. Een van de activiteiten, die deze maand in het teken staan van de Tweede Wereldoorlog, is Memorial Day of Canada op zondag 27 oktober. Bij deze herdenkingsdienst op de Canadese begraafplaats zijn prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven aanwezig om onze bevrijders te eren.

Tijdens de speciale herdenkingsdienst die in het teken staat van onze 75-jarige bevrijding, staan we stil bij de Canadese militairen die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog. In totaal hebben meer dan 900 gesneuvelde jongens uit het Noord-Amerikaanse land op de Canadese begraafplaats hun laatste rustplaats gevonden.

(Tekst loopt door onder de foto)

Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven Canadese begraafplaats
Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven tijdens de 75e herdenking van de Slag om Arnhem. Foto: ANP/Piroschka van de Wouw

Hoog bezoek bij Canadese Begraafplaats

De herdenking bij de Canadese oorlogsbegraafplaats kent sinds 2014 de insteek van Memorial Day of Canada in The Netherlands. Tijdens dit bijzondere herdenkingsjaar, vieren we het einde van de Slag om de Schelde. In het kader van de 75-jarige bevrijding in Nederland, bezoeken verschillende leden van het Koninklijk Huis diverse plaatsen in Nederland. Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven komen om die reden naar Bergen op Zoom.

Het verhaal van de Slag om de Schelde

Dat het einde van de Slag om de Schelde gevierd wordt, is nog beter te begrijpen als je weet hoe hevig dit slagveld was. Tussen september en november van 1944 werd in Noord-België en het zuidwesten van Nederland de Slag om de Schelde uitgevochten. Onder de naam Operation Suitcase werd uiteindelijk Bergen op Zoom op 27 oktober van dat jaar bevrijd door de Canadezen. Hoewel onze stad bevrijd werd, vielen er bijna 13.000 geallieerde slachtoffers. Ruim zesduizend Canadezen overleden, raakten gewond of zijn nooit meer teruggevonden.

Lees meer:

uittip bergen op zoom 75-jarige bevrijding programma 75 jaar bevrijding Veteranen tijdens Bevrijdingsdefilé Wageningen

Leve de vrijheid! Dit is het programma van 75 jaar bevrijding op de Brabantse Wal

Het kan je niet ontgaan zijn: dit najaar is het 75 jaar geleden dat Bergen op Zoom, Steenbergen en W...

Herdenking en bevrijding: 7 x foto’s van Bergen op Zoom in oorlogstijd

Op 4 mei herdenken we de oorlogsslachtoffers, op 5 mei vieren we dat wij leven in vrijheid. Hoe zag ...
synagoge joods gebedshuis bergen op zoom geloof oorlog tweede wereldoorlog

Het verhaal van de synagoge: ‘In de oorlog is het complete interieur gesloopt door een NSB’er’

De synagoge in de binnenstad van Bergen op Zoom is een gebouw met een bijzonder verleden. Zeker met ...

adv.