Hee pssst…. kijk je even mee in deze nieuwe escape room?

Door Irma van Schaijk 16 november 2018

Eigenlijk had Maikel Goudzwaard zijn nieuwe escape room in het pand van de Kleine Vlaming op de Grote Markt volgende week al willen openen. Maar aangezien de vergunning nog niet helemaal rond is, duurt dat iets langer. Wij waren nieuwsgierig en gingen alvast binnenkijken.

Voor Maikel Goudzwaard is dit niet zijn eerste escape room. Sinds anderhalf jaar runt hij de escape room in de Gevangenpoort. “Mijn eerste escape room was in Scherpenisse. Daar hebben mijn ouders brasserie De Zeester en het pand ernaast kwam vrij. Daar ben ik begonnen met mijn bedrijf Uitjeinjouwstad.”

Idee aan het zwembad

Adrie Peene, eigenaar van de broodjeszaak die hier gevestigd was, nam contact op met Maikel om hier een escape room te bouwen. Daar moest Maikel wel even over nadenken. “Je moet wel een leuk idee hebben. Ik ben op vakantie gegaan en aan het zwembad kwamen de ideeën vanzelf boven.”

Vergunning nog niet rond

Dat er een speciale vergunning nodig was, overviel hem. “Om in een horecapand leisure te beginnen, daar is meestal geen bestemmingswijziging voor nodig. Maar nu dus wel. We zijn in gesprek met de gemeente, het komt vast en zeker goed.” Wij gingen alvast eens kijken in de kelder van De Kleine Vlaming. Er wordt nog hard gewerkt, maar momenteel ziet het er zo uit:

Maikel Goudzwaard. Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Een kijkje in de kluis...Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Met sfeerlicht ziet het er al meteen anders uit. Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Het verhaal

Het verhaal achter de escape room:

Het is eind 2009….
 
Volgend jaar is een groots jubileumjaar met de viering van 20 jaar Theater De Maagd. Een jaar bomvol speciale optredens voor het destijds al welbekende theater de Maagd. Maar een stad als Bergen op Zoom zou Bergen op Zoom niet zijn om in dat jaar een speciaal spektakelstuk op te voeren met uiteraard vele Bergse talenten die door het CKB en BOV zijn voortgebracht. 
 
Honderden meisjes, jongens, dames en heren geven zich op om een plaats op het podium te kunnen bemachtigen, maar dat maakt de concurrentie ook groot… 
 
Twee van de meest opvallendste talenten kunnen elkaar namelijk niet uitstaan. Eén van hen lijkt plots van de aardbodem verdwenen… Is de concurrentie dan niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk moordend geweest? Jaren later stuiten jullie door puur toeval op een kelder. Een kelder waar geluid uit lijkt te komen….

Meer escape rooms

Als de vergunning rond is, wil Maikel nóg een escape room in het pand starten. “In de etalage staat nu ‘De Moord op de Markies’, maar ik weet nog niet of het dat wordt. Want ik zou ook heel graag een escape room in het Markiezenhof starten. Zeker nu er veel gewerkt wordt met het motto: publiek geheim, geheim publiek, zou dat er perfect bijpassen.” Twee escape rooms aan de Grote Markt, een in de Gevangenpoort en binnenkort ook een in het Vierkantje, wordt dat niet een beetje veel? “Nee, het versterkt elkaar juist. Als er dan bijvoorbeeld grote groepen komen, kunnen we het verdelen. Iedereen blij.”

Voor twee jaar

Voorlopig heeft Maikel een overeenkomst met Adrie Peele voor twee jaar. “Als je een escape room gespeeld hebt, doe je dat niet nog een keer. Dus de tijd dat je je ergens kunt vestigen is beperkt. Twee jaar lijkt me mooi, en daarna zien we wel weer.”

Lees ook:

geweldigerstraat

Op deze plekken in Bergen op Zoom gebeurden vroeger lugubere dingen

Je kan het je nu niet meer voorstellen, maar vroeger waren martelingen, opsluitingen en experimenten...
gevangenpoort-escaperoom

Escaperoom Bergen op Zoom: wie durft er uit een vergeten cel te ontsnappen?

In deze toren zijn ruim 450 jaar lang mensen opgesloten in afwachting van hun vonnis, daar kijk jij ...

adv.