MAG DAT: Een boom dicht bij de tuin van de buren planten?
Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te breken. Maar soms weten we eigenlijk...
Wanneer de zon maximaal schijnt, trekken veel mensen naar hun achtertuin om de boel zomerproof te maken. Gewapend met tuingereedschap en frisse tegenzin, krijgen de plantjes water en wordt de grond omgespit. Totdat … pssst … een gaslekkage! Netbeheerders slaan de handen ineen om een gasincident bij jou te voorkomen.
De boodschap van Netbeheer Nederland is duidelijk: wees voorzichtig tijdens de tuinwerkzaamheden. De brancheorganisatie van alle elektriciteit- en gasnetbeheerders van Nederland merkt namelijk dat hulpdiensten steeds vaker moeten ingrijpen nadat de gasleiding in de tuin is geraakt. Volgens Enexis Netbeheer, die bij de club van Netbeheer Nederland hoort, is het voor zover bekend nog niet ernstig misgegaan in Bergen op Zoom.
Dat is anders in de provincie Flevoland, waar het zondagmiddag 16 juni foute boel was. Volgens De Noordoostpolder werd er in het plaatsje Creil een paal voor een schutting in de grond geslagen, waarna de gasleiding werd doorboord. De woningen werden ontruimd en zelfs de doorgaande weg voor het verkeerd werd afgesloten. Mede om die reden is de campagne Veilig Graven gelanceerd. De netbeheerders willen de gravende mensen met groene vingers op die manier bewustmaken van de mogelijke gevaren. Wanneer je een boom gaat planten, een paaltje in de grond slaat of een schutting plaatst, is het dus belangrijk om op te passen.
Het creëren van bewustzijn, dat is de reden dat Netbeheer Nederland de campagne lanceert. Wil je zéker weten dat er geen kabels liggen op de plaats waar jij gaat graven? Vraag dan een KLIC-melding aan bij het kadaster. Navraag bij Enexis Netbeheer leert dat vanaf dertig centimeter het zéker aan te raden is om zo’n melding aan te vragen. Volgens de woordvoerder van het bedrijf is een beschadiging met een grondboor tijdens het plaatsen van een schutting zo gebeurd. Wanneer je met een (kleine) graafmachine de grond ingaat, is een KLI-melding sowieso verplicht. Voor 16,50 euro vraag je zo’n melding aan. Wil je álles weten voer de campagne? Kijk dan even hier.
In onze gids
Populaire rubrieken