Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit wil je zien: de ‘Big Three’ van Bergen op Zoom

Door Irma van Schaijk 23 augustus 2018

Is kunst saai? Verre van, vinden de leden van kunstcollectief Synapsz. En dat bewijzen ze met de expositie Homm’age à Trois in het Markiezenhof. Jan Slokkers: “Er zal geen dag hetzelfde zijn. Het wordt een expositie die continu in beweging is en verandert.”

Met de tentoonstelling wil Synapsz ‘de grote drie’ van Bergen op Zoom in de schijnwerpers zetten: Joop Mijsbergen, Jan Wessendorp en Fons Gieles. In de Tuinzalen van het Markiezenhof zal niet alleen werk van deze kunstenaars te zien zijn, maar ook de leden van Synapsz laten zich inspireren. En behalve het kijken naar kunst zal er nog veel meer te doen zijn. Heb jij nou niet meteen beeld bij Joop, Jan en Fons? Kijk dan even met ons mee:

Pagina 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

Fons Gieles

Fons Gieles is voor menig oudere Bergenaar een begrip. Velen op het Mollerlyceum leerden van hem tekenen, schilderen, maar vooral ook kijken. Hij hield van zijn vak, maar ook van de stad. Dat is te zien in duizenden tekeningen, houtsnedes en schilderijen. In 1982 ontving Fons de Sakko-prijs. Hij overleed in 1995, zijn kinderen werken mee aan de expositie.

Joop Mijsbergen

Foto: Richard de Weert

Loop je weleens door de Kerkstraat? Daar is de galerie van Joop Mijsbergen (84) en in de etalage zijn tal van zijn schilderijen te zien. Hij was tevens initiatiefnemer van de galerie Etcetera, die tot begin jaren ’90 in het Markiezehof gevestigd was. Joop heeft een particuliere teken- en schilderschool aan de Kerkstraat: de Rietpen Academie. 

Jan Wessendorp

Foto: Richard de Weert
Foto: Richard de Weert

Kunstenaar, schrijver en dichter Jan Wessendorp (78) is geboren in 1940 in Surabaya (Java). Hij volgde een opleiding aan de school voor de Fotografie en Fototechniek in Den Haag en studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. In 1990 ontving Jan de Sakko Cultuurprijs.

Meer informatie

De expositie is te zien van 8 september tot 2 december in de Tuinzalen van het Markiezenhof en is gratis toegankelijk. Hier zullen werken te zien zijn, die nog nooit eerder geëxposeerd werden. Behalve de expositie worden er ook drie college tours gehouden, waarbij de kunstenaars zelf aanwezig zijn om te vertellen en vragen te beantwoorden.

  • 18 september: Joop Mijsbergen
  • 23 oktober: Fons Gieles (de kinderen van Fons zijn aanwezig)
  • 20 november: Jan Wessendorp

Bij de Cultuurbalie in het Markiezenhof (ingang VVV Brabantse Wal) kun je gratis kaartjes halen. Ook scholen worden hiervoor uitgenodigd.

En Synapsz heeft nog veel meer bijzondere plannen. Gerard Huisintveld: “We denken aan een belevingstocht voor gezinnen of een wijnproeverij: welke wijn past het beste bij dit kunstwerk. Ideeën genoeg, dus het gaat spannende maanden worden. Het wordt -letterlijk- een expositie met een gouden randje.” Voor meer informatie kan je terecht op de website van synapsz.

Lees ook:

markiezenhof

Zó mooi: het Markiezenhof door de jaren heen

De trots van Bergen op Zoom is toch wel het Markiezenhof. En dat het ooit een stadspaleis was, weten...

Bergs mysterie: Waar vind je een mini-Markiezenhof?

Er staan te weinig Brabantse iconen in Madurodam, riep het Eindhovens CDA onlangs. Blijkbaar wisten ...

 

 

Pagina 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

adv.