Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

*lichten uit* Een grote stroomstoring … weet jij wat je moet doen?

Door Joost Verdult 16 november 2019

Opeens was het donker … Een stroomstoring zorgde er op 28 oktober voor dat Bergen op Zoom een korte tijd van het energienetwerk afgesloten was. De groenten in je koelkast, de mensen in een lift of de smartphone aan de oplader: allemaal hebben ze baat bij een werkend energienetwerk. Maar wat nu als de stroomstoring in Bergen op Zoom de volgende keer langer aanhoudt, wat doe je dan?

De elektrische poort opendoen, de lampen aandoen of koken op een elektrisch fornuis: zonder erbij na te denken gebruiken we ze dagelijks. Tot er een storing komt. Om erachter te komen wat je dan moet doen, heeft de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant een protocol opgesteld waarin beschreven wordt wat je het best kan doen wanneer een (grote) stroomstoring Bergen op Zoom treft.

De gevolgen van een stroomstoring

Een korte stroomstoring overleven we wel, maar wat nu als het repareren uren of zelfs dagen op zich laat wachten? Zeker in de koude wintermaanden heb je dan een probleem. Want geen stroom, betekent uiteindelijk ook geen verwarming. Hetzelfde geldt voor stroomuitval waardoor computers niet meer werken. In een samenleving waarin we steeds vaker met de app de gordijnen opendoen of zonder contant geld betalen (en dus moeten pinnen), zijn we de sigaar bij stroomuitval. Bij een storing zorgt Enexis in Midden- en West-Brabant dat de energie zo snel mogelijk weer terug is.

(Tekst loopt door onder de foto)

stroomstoring bergen op zoom verkeerslicht stoplicht
Ook buiten de deur heb je last van een stroomstoring. Verkeerslichten werken niet meer en de treinen rijden niet meer. Foto: ANP/Koen van Weel

Een stroomstoring: dan maar 1-1-2 bellen?

We weten welke zaken het allemaal niet meer doen bij een stroomstoring, alleen is het goed om te weten wat jij in zo’n situatie kan doen. Hoewel de zendmasten uitvallen, blijft 1-1-2 bereikbaar via een noodnet, geeft de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant aan. Bel het alarmnummer wel alleen als je het écht nodig hebt, dit om overbelasting te voorkomen. Kan je nog bellen? Meld de storing dan bij het gratis Nationaal Storingsnummer 0800-9009.

Win informatie in

Hoewel onze netwerken kwetsbaar kunnen zijn, is het ook een manier om ons van informatie te voorzien tijdens een storing. Denk aan NL-Alert, Twitter en de website van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Tijdens een ramp of ernstige storing, wordt Omroep Brabant de calamiteitenzender waardoor we op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen.

Dit kan jij doen

Heb jij een radio (inclusief batterijen), een zaklamp, kaarsen, lucifers, warmhouddekens en houdbaar voedsel in huis? Dan heb jij het noodpakket dat de veiligheidsregio voorschrijft. Bij een lange stroomstoring is het ook goed om aan familie, vrienden of buren te denken die zich minder goed zelfstandig kunnen redden. Wanneer de stroom voor langere tijd uitvalt, wordt er bepaald welke organisaties en instellingen voorrang hebben op noodstroom.

‘Voorkom overbelasting van het telefoonnetwerk door alleen te bellen als het écht nodig is’

Maar wat kan je nog meer doen, naast een noodpakket aanschaffen, als de stroom uitvalt? Zoals we eerder al zeiden, meld je de storing bij Nationaal Storingsnummer en niet bij de alarmcentrale. Ga daarnaast niet onnodig bellen om overbelasting van het telefoonnet te voorkomen én om je batterij zo lang mogelijk opgeladen te houden. Is je telefoon leeg en wil je toch naar calamiteitenzender Omroep Brabant luisteren? Stap dan de auto in en zet de radio aan. Laat daarnaast je koelkast zo lang mogelijk dicht en haal stekkers van apparaten uit het stopcontact.

Lees meer:

Stroomstoring Bergen op Zoom

Donker! Korte stroomstoring in Bergen op Zoom

Update: maandagmiddag rond 15.00 uur was er opnieuw een stroomstoring in Bergen op Zoom. Deze storin...

Energiebeheerders waarschuwen voor gaslekkage tijdens tuinieren. Hoe zit het in Bergen op Zoom?

Wanneer de zon maximaal schijnt, trekken veel mensen naar hun achtertuin om de boel zomerproof te ma...
persstation Bergen op Zoom Waterschap Brabantse Delta

Pompen maar! Dit doet de grote betonnen toren aan de Binnenbandijk

Fiets je weleens langs het persstation van waterschap Brabantse Delta in Bergen op Zoom, maar heb je...

adv.