Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Burgernet waarschuwt: criminelen grijpen coronavirus aan om mensen op te lichten

Door Joost Verdult 25 maart 2020

Het coronavirus is een waar dieptepunt te noemen. Toch is het mooi om te zien dat burgers in deze bijzondere tijden sneller voor elkaar klaarstaan, inzamelacties beginnen of boodschappen willen doen voor ouderen. Van die goedheid die bij de normale mensen in deze periode juist zichtbaar wordt, maken cybercriminelen volgens Burgernet juist misbruik.

Door valse mailtjes, sms’jes, websites of apps proberen cybercriminelen de actualiteit te gebruiken om persoonsgegevens te krijgen, zo geeft Burgernet aan. Vaak doen de criminelen zich voor als overheidsinstanties, bedrijven of werkgevers, terwijl dit niet het geval is. Op die manier maken criminelen misbruik van de goedheid van de mensen die dankzij het coronavirus zichtbaar wordt.

Misbruik van de situatie

Het vervelende van deze vorm van criminaliteit: de mensen die erachter zitten, maken misbruik van de situatie. Doordat mensen in deze tijden eerder bereid zijn om een steentje bij te dragen, is de kans groter dat iemand in een digitale val trapt. Burgernet geeft aan dat het belangrijk is om niet op de links te klikken in berichten en ze direct te verwijderen als je ze ontvangen hebt. Door op de link te klikken, loop je kans om je computer te infecteren met een virus of malware.

Herken de neppe webshop

Een andere vorm van oplichting die het het landelijk meldpunt internetoplichting (LMIO) afgelopen dagen ziet: valse webshops. Het zijn vaak online winkels met coronagerelateerde producten zoals mondkapjes. Heb je de producten afgerekend? Dan kan het zo zijn dat je de bestelling nooit in huis krijgt. Je herkent de valse sites aan het feit dat je er niet met iDEAL kan betalen. De betaling loopt daar via dubieuze linkjes. De politie heeft een lijst met valse websites opgesteld.

Oplichting aan de deur

Niet alleen online moet je waakzaam zijn voor oplichting, ook de babbeltruc ligt volgens Burgernet op de loer. Zo bellen oplichters bij ouderen aan, doen zich voor als verpleger, om vervolgens ‘boodschappen’ voor de mensen te doen. De tip van Burgernet: geef nooit je pinpas en pincode af.

Criminelen en coronavirus

Wil je meer weten over phishing? Bekijk dan deze tips van de politie. Ben je benieuwd hoe je jezelf kan bewapenen tegen de babbeltruc? De politie praat je op deze webpagina bij. Toch slachtoffer geworden? Doe dan altijd aangifte bij de politie. Bel 0900 8844 om hiervoor een afspraak te maken.

Lees meer:

jeugdwielerronde kaai sport wielrennen vuelta bergen op zoom

Vrijwilliger zijn bij de Vuelta in Bergen op Zoom? Dat kan!

Dankzij alle ontwikkelingen rond het coronavirus moet er nog een slag om de arm worden gehouden, maa...
inzamelingsactie rode kruis

Oproep van het Rode Kruis: doneer medische hulpmiddelen

Het Rode Kruis is duidelijk in hun boodschap: er is een tekort aan beschermingsmiddelen en medische ...
bergse dumphal Ger en Peter van Hooijdonk op de plek waar de nieuwe Bergse Dumphal komt. Foto: BN DeStem 27-03-2015

Bergse Dumphal doneert duizenden brillen en handschoenen: ‘We moeten het samen doen’

De zorgsector heeft dringend behoefte aan extra beschermingsmiddelen. Aan die noodoproep heeft de Be...

adv.