Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Coronatest in Bergen op Zoom: hoe werkt het en wanneer krijg ik de uitslag?

Door Frits Klasen 1 juni 2020

Vanaf 1 juni kan iedereen in Nederland met milde klachten zich laten testen op corona. In Bergen op Zoom een coronatest laten afnemen, is nog niet mogelijk. Daarvoor moet je naar Breda reizen. Hoe werkt dat precies en waar moet je rekening mee houden? 

Wanneer mag ik me laten testen?

De afgelopen tijd is er hard gewerkt om onder meer de laboratoriumcapaciteit en de benodigde hoeveelheid testmaterialen uit te breiden. Daardoor kan iedereen met milde klachten die wellicht op het coronavirus duiden zich laten testen. Dat doe je wanneer je hoest, verkouden bent of koortsig bent.

Waar moet ik zijn?

Wil je een coronatest laten afnemen, dan hoef je niet eerst naar de huisarts. Een telefoontje naar de GGD is genoeg. Het nummer dat je moet bellen is 0800-1202 en is zeven dagen per week, van 08.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar om een afspraak te maken bij een testlocatie in de buurt. Daarna maak je een afspraak op de testlocatie in jouw streek: voor Bergen op Zoom is dit bij het NAC-stadion in Breda. De GGD onderzoekt momenteel of het mogelijk is om een testlocatie te openen die wat centraler in West-Brabant ligt. Het streven is dat je binnen 24 uur na je telefoontje getest wordt. De test is kosteloos.

Hoe werkt zo’n coronatest?

Om te testen of je besmet bent, wordt gebruikgemaakt van een zogeheten PCR-test. Met een wattenstaaf wordt een uitstrijkje uit de neus en keel genomen. Deze monsters worden vervolgens naar het laboratorium gestuurd. Het personeel draagt een mondkapje en beschermende materialen. Zelf hoef je vooralsnog geen mondkapje te dragen.

(Tekst gaat verder onder de foto)

coronatest Bergen op Zoom
Foto: ANP/Marijan Murat

Dit is een andere methode dan kijken of iemand besmet is geweest. Dat gebeurt door bloedonderzoek, om te kijken of er antistoffen tegen het coronavirus in het bloed zitten. Dus deze GGD-coronatesten geven geen antwoord op de vraag of je in het verleden besmet bent geweest.

Wanneer ontvang ik de uitslag van de GGD-coronatest?

Zowel bij negatieve als positieve uitslag wordt er binnen 48 uur gebeld over de uitslag.

Wat als ik positief getest ben?

Als je positief getest bent op corona moet je twee weken in thuisisolatie. Dat geldt ook voor je huisgenoten of familieleden waar je mee woont. Ondertussen gaat de GGD aan de slag met het bron- en contactonderzoek. De nauwe contacten die uit het bron- en contactonderzoek naar voren komen wordt ook gevraagd om twee weken thuis te blijven en te rapporteren over eventuele gezondheidsklachten.

Bekijk de website van de GGD West-Brabant voor meer informatie over het afnemen van de coronatest als inwoner van Bergen op Zoom.

Lees ook:

c-cinema bioscoop coronamaatregelen bioscoop bergen op zoom

Zo zit dat vanaf 1 juni: dit zijn de coronamaatregelen voor de Bergse bioscoop

Beetje bij beetje lijkt het normale leven weer terug te komen. Vanaf 1 juni gaan de restaurants en c...
veiligheidsregio west-brabant centrum Peperbus grote markt overzicht maagd terras uitzicht monumenten spirtus markiezenhof

Wat zijn we mooi in beeld! Veiligheidsregio deelt filmpje vol trots en steun

Een tijdje terug deelden Bergse ondernemers al een mooie video waar ze vol positiviteit naar de toek...
pop-upstore Bergen op Zoom yil-store

Jilly opent nieuwe pop-upstore in coronatijd: ‘Ik dacht: oké, dit gaat de goede kant op’

Waar je vroeger een winkel opende en vervolgens een webshop nam, is tegenwoordig de omgekeerde versi...

adv.