Burgemeester Petter stopt: dit is hoe het nu verder gaat

Burgemeester Frank Petter stopt. Hij heeft aangegeven dat hij over een jaar zijn ambtsketen aan de wilgen hangt. Na tien jaar burgemeesterschap vindt hij het tijd voor iets anders. Maar hoe gaat het nu verder in Bergen op Zoom? En hoe en wanneer wordt er een nieuwe burgemeester gekozen?

Ook al duurt het nog een jaar, de molen van onze gemeente draait volop. Want een nieuwe burgemeester vinden, dat doe je niet in een weekendje. Petter vertelde in een eerder interview dat de rol van burgemeester een baan is waar je gewoon op moet solliciteren: “Het is wel een bijzondere functie, want er bestaat geen vooropleiding.”

Vergaderen, vergaderen, vergaderen

Als een gemeente op zoek moet naar een nieuwe burgemeester, gaat daar een heel traject aan vooraf. Moet het een man zijn, of juist een vrouw? Iemand ‘van het volk’, of een chique VVD’er? Wie weet is je buurman straks wel burgemeester? Of je oma! Voor er een daadwerkelijke vacature is, gaat dit er aan vooraf:

 1. Eerst komen er een heleboel vergaderingen in de Gemeenteraad. Daarvan is de profielschetsvergadering de belangrijkst. De vertrouwenscommissie van de gemeente speelt hier een belangrijke rol in. Natuurlijk moet iedereen het eens zijn over waaraan de burgemeester allemaal moet voldoen.
 2. De vastgestelde profielschets van de toekomstige burgemeester wordt vervolgens naar de Commissaris van de Koning gestuurd.
 3. De vacature wordt gepubliceerd in de Staatscourant waarna hij vervolgens ook op onder anderen de website van de Rijksoverheid wordt gezet. Omdat het nog even duurt voor Petter stopt, zal de vacature dan ook niet morgen al online staan.
gemeentehuis stadhuis stadshuis gemeente bergen op zoom paspoort ID
Foto: Jurgen Kwisthout

De profielschets

In de profielschets, die binnenkort dus gemaakt wordt, staat wat we écht willen weten: namelijk de functie-eisen. In profielschetsen voor burgemeester-vacatures die nu op de website van de overheid staan (Ermelo en Veere zoeken ook nog iemand!), lezen we al wat de basiseigenschappen van alle Nederlandse burgemeesters moeten zijn.

Namelijk: integer, herkenbaar, onafhankelijk, verbindend en stressbestendig. Er wordt regelmatig om ‘levenservaring’ gevraagd, daaruit leiden wij af dat de kandidaten iets ouder dan 20 moeten zijn…

gemeente bergen op zoom
Foto: Gemeente Bergen op Zoom

Opleidingsniveau

Bij de meeste openstaande burgemeester-vacatures wordt een academisch opleidingsniveau gevraagd, hoewel het geen vereiste is. Ook een verleden in een politiek-bestuurlijke omgeving is een pré maar geen must. Wat wel van je verwacht wordt, is dat je je voor minimaal één ambtstermijn bindt en de stad goed kent. Dus als Vastenavend je niets zegt, val je waarschijnlijk in de eerste ronde al af…

gemeentehuis stadhuis stadshuis gemeente bergen op zoom paspoort ID
Foto: Jurgen Kwisthout

Solliciteren

Wanneer de vacature online staat en je na het lezen ervan besloten hebt dat je de beste kandidaat voor Bergen op Zoom bent, kun je een sollicitatiebrief schrijven. Deze kun je richten aan Zijne Majesteit de Koning. Niet de minste dus.

Naast een vlammende overtuigingsbrief moet je tenminste twee referenties opgeven die de sollicitatiecommissie ervan kunnen overtuigen dat jij de perfecte kandidaat bent. En nee, dat mag niet je buurman zijn. Als je dan ook nog door de screening van de AIVD en de Belastingdienst komt, maak jij misschien serieus wel kans.

Is de functie niets voor jou maar ben je wel benieuwd naar de kandidaten? Helaas: over het algemeen blijven de kanshebbers tot op het laatste moment geheim. Of ze moeten zichzelf bekendmaken, dat kan natuurlijk wel.

koningsdag 2022 koning oranje vrijmarkt rommel vlag vlaggen oud stadhuis
Foto: Jurgen Kwisthout

De selectie

Oké, de brieven zijn verstuurd en de sluitingsdatum van de vacature is verstreken. Wat nu? De Commissaris van de Koning gaat in overleg met de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad. Samen maken ze een selectie met de meest geschikte kandidaten. Aan de hand hiervan houdt de commissie sollicitatiegesprekken, waarna ze de gemeenteraad een advies geven over welke twee kandidaten zij aanbevelen. Hierna bepaalt de gemeenteraad in een besloten vergadering wie van de twee kandidaten de voorkeur heeft.

gemeentehuis bergen op zoom plein 13
Foto: Jurgen Kwisthout

Tada: de benoeming

Iedereen is er uit: er is één kandidaat die met kop en schouders boven de anderen uitsteekt. De aanbeveling van de gemeenteraad gaat op zijn beurt naar het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Als ook de minister overtuigd is, wordt de kandidaat aangedragen bij de koning voor de benoeming van burgemeester van Bergen op Zoom.

Bij gemeenten met 50.000 inwoners of meer en bij hoofdsteden van provincies wordt de aangedragen kandidaat eerst nog besproken in de ministerraad. Als alles in kannen en kruiken is, wordt de burgemeester bij Koninklijk Besluit benoemd en door de commissaris van de Koning beëdigd in de gemeenteraad.

De tekst gaat verder onder de afbeelding >

Acteurs Acteur Gijs Blom Susan Ridderkerk Mark van Eeuwen Veteranen Veteraan Frans van der Meeren 't rijks Burgemeester Frank petter slag om de schelde canada oorlog herdenking
Foto: Jurgen Kwisthout

En het aankomende jaar?

Burgmeester Petter geeft aan dat hij niet ineens uit onze stad verdwijnt. Hij wil zich het aankomende jaar eerst nog volledig inzetten voor een aantal zaken in Bergen op Zoom die hem dicht onder het hart zitten. Hierbij kun je denken aan het uitwerken van de Toekomstvisie en de realisatie van het bezoekerscentrum bij de erevelden.

Waarom stopt burgemeester Petter?

Over of het neerleggen van zijn functie iets te maken heeft met de ziekte van Parkinson die vorig jaar bij hem vastgesteld werd, kan Petter in ieder geval kort zijn. “Mijn conditie is prima, nu ik medicijnen en fysiotherapie krijg. Ik voel me goed en daarom is het tijd voor een volgende stap. Op een gegeven moment is het tijd om meer ruimte te maken voor mijn andere interesses, waar ik nu geen tijd voor heb.” Wat hij precies gaat doen? Onder andere onderzoek voor het Wetenschappelijk Instituut van het CDA.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Nieuws

Ga naar “Even afkoelen: 8 x hier in Bergen op Zoom haal je bijzondere ijssmaken”

Even afkoelen: 8 x hier in Bergen op Zoom haal je bijzondere ijssmaken

bijzondere ijsjes bergen op zoom gekke ijssmaken
Ga naar “Route Vuelta Bergen op Zoom: hier kun je de wielrenners aanmoedigen”

Route Vuelta Bergen op Zoom: hier kun je de wielrenners aanmoedigen

nk wielrennen route vuelta bergen op zoom
Ga naar “Aha: dit is waarom de kleur van de fietskoerier bakfiets verandert in Bergen op Zoom”

Aha: dit is waarom de kleur van de fietskoerier bakfiets verandert in Bergen op Zoom

moss-last-mile-heroes-brabantse-wal-stadvracht

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Alle Coca-Cola, Fanta en Sprite literflessen van € 7,80 voor € 5”

Alle Coca-Cola, Fanta en Sprite literflessen van € 7,80 voor € 5

 • Geldig t/m 14 augustus 2022
Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Bag it up! The folding travel bag € 19,99”

Bag it up! The folding travel bag € 19,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Satisfyer van € 24,99 voor € 12,50”

Satisfyer van € 24,99 voor € 12,50

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Eastpak rugzak vanaf € 14,99”

Eastpak rugzak vanaf € 14,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022

Agenda

Ga naar “Brand Parkies 2022”

Brand Parkies 2022

 • Van 14 jul t/m 18 aug
palm parkies evenementen bergen op zoom augustus
Ga naar “Popmonument 2022”

Popmonument 2022

 • 10 september 2022
popmonument bergen op zoompopmonument bergen op zoom
Ga naar “Open Monumentendag Bergen op Zoom”

Open Monumentendag Bergen op Zoom

 • Van 10 sep t/m 11 sep
Lievevrouwestraat gevangenpoort monument open monumentendag bergen op zoomLievevrouwestraat gevangenpoort monument open monumentendag bergen op zoom
Ga naar “Vastenavendbeurs ’t Veldteke”

Vastenavendbeurs ’t Veldteke

 • 24 september 2022
Vastenavendbeurs ’t VeldtekeVastenavendbeurs ’t Veldteke
Ga naar “Burendag Bergen op Zoom”

Burendag Bergen op Zoom

 • 24 september 2022
burendag bergen op zoom