Het bier van de Bergse Jeroen Free verkrijgbaar in de supermarkt [video]

Door Irma van Schaijk 16 januari 2018

Bijna dertig jaar geleden deed Jeroen Free uit Bergen op Zoom een cursus bierbrouwen. Sindsdien is hij een enthousiast amateur-brouwer en vanaf 5 februari wordt zijn zelfgebrouwde bier verkocht in supermarkten en cafés door heel Brabant!

Jeroen won al voor de tweede keer de Brand Bierbrouwwedstrijd. Vorige week was in het Provoosthuis de feestelijke lancering van zijn Brand Session India Pale Ale (IPA) 3,5%. Iets waar Jeroen best een beetje trots op is: “Mijn vorige winnende biertje was, na pilsener, het best verkochte bier!”

Minder alcohol

Dit jaar lag er een pittige uitdaging: er moest een Session IPA-biertje gebrouwen worden, met slechts 3,5% alcohol. Lastig, vindt Jeroen. “Dan kun je je niet verschuilen achter alcohol. Je moet zorgen voor een mooie, volle smaak zonder dat het waterig wordt. Hierbij luistert de dosering van hoppen heel nauw.” Bovendien: het moet in één keer goed zijn. Halverwege het proces nog wat toevoegen of aanpassen is geen optie. Jeroen: “Je kunt bij bier vrijwel niets corrigeren. Je moet het meteen goed doen!”

jeroen free

Jeroen brouwt al bijna dertig jaar thuis zijn bier. “We hebben in Bergen ook het Biergilde opgericht. En in deze tijd is er via internet veel meer informatie dan toen.” Aan de Bierbrouwwedstrijd deden 287 deelnemers mee. De jury vond van Jeroen’s bier dat het een  mooi exotisch hoparoma heeft, een prettige bitterheid en een aangename afdronk. De lancering in het Provoost was heel druk bezocht.

Bijzonder etiket

Alcohol-arme biertjes worden steeds populairder, vertelt Jeroen. “Vooral in Amerika, maar ook hier. Prettig dat je er eentje extra kunt nemen zonder dat je snel dronken wordt. Mijn idee was om een fris, soepel drinkbaar biertje te maken. Een mooie bierbeleving dus met minder alcohol.”

Het bier van Jeroen zal voortaan in cafés en supermarkten verkocht worden. “Met een etiket met mijn naam er op. Leuk, hoor!”

 

adv.