Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bergse voedselbank over de coronacrisis: ‘Wij verwachten een flinke toename’

Door Joost Verdult 13 mei 2020

Sinds het coronavirus Nederland heeft bereikt, stijgt landelijk het aantal mensen dat van de voedselbank gebruikmaakt. Hoewel het nog niet het geval is, denkt ook de Bergse voedselbank door de coronacrisis meer mensen te moeten helpen. “We verwachten een toename van 15%”, vertelt Bestuurslid Intake Jack van Miert van Voedselbank Stichting Goed Ontmoet.

Evenementenbureaus, restaurants of cafés, ze hebben allemaal één ding gemeen: stuk voor stuk zijn ze keihard getroffen door de coronacrisis. Doordat sommigen hun baan kwijtraken, lukt het minder goed om de eindjes aan elkaar te knopen. Hulp vragen bij de voedselbank kan dan een logische stap zijn.

Bergse voedselbank en coronacrisis

In de Abraham de Haanstraat is het de Voedselbank Stichting Goed Ontmoet die zich ontfermt over de mensen die het even wat moeilijker hebben. Hoewel de regionale stijging bij de voedselbank sinds de uitbraak van de coronacrisis niet zo sterk is als de landelijk toename, verwacht bestuurslid Intake Jack van Miert dat ook in Bergen op Zoom meer mensen aankloppen. “Ik verwacht de toename vanaf augustus, met de piek aan het einde het jaar”, geeft hij aan.

(Tekst loopt door onder de foto)

bestuur voedselbank bergen op zoom Voedselbank bergen op zoom
De voedselbank aan de Abraham de Haanstraat. Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Tientallen nieuwe gezinnen van voedselhulp voorzien

Momenteel helpt de voedselbank ruim vierhonderd gezinnen, oftewel ruim duizend personen. Vanaf de zomer verwacht Jack een toename van 15%. Met andere woorden: voedselhulp voor zo’n 460 gezinnen (ongeveer 1150 personen). Waar weken geleden tekorten ontstonden bij de voedselbank, lijkt het volgens Jack de goede kant op te gaan. “In het begin van de coronacrisis was het zeer problematisch om aan voldoende voedsel te komen, omdat bijvoorbeeld supermarkten niets over hadden”, geeft hij aan.

‘In het begin van de coronacrisis was het zeer problematisch om aan voldoende voedsel te komen’

“Nu is ondertussen het aanbod enorm toegenomen, mede omdat de export een forse dreun heeft gekregen. Wat we eerst tekort kwamen, is er nu vaak teveel. We kunnen onze klanten ruim van voedsel voorzien, ook de versproducten worden in ruime mate aangeboden. Onze voorraden zijn weer helemaal aangevuld.”

Hoge betrokkenheid

Nadat de landelijke voedselbanken aan de bel trokken over de voedseltekorten, hebben volgens Jack veel mensen en zaken zich van hun beste kant laten zien. “We zijn heel erg blij met de grote betrokkenheid van bedrijven, organisaties, clubs, gemeenten en particulieren”, gaat hij verder. “We hebben veel goederen en geld mogen ontvangen en hebben ook mede daardoor goed voor onze klanten kunnen zorgen.”

(Tekst loopt door onder de foto)

kar Voedselbank bergen op zoom Voedselbank Goed Ontmoet
Het magazijn van de voedselbank in Bergen op Zoom is weer goed aangevuld. Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Spontane vrijwilligers

Naast de financiële steun en het doneren van voedsel, is er volgens Jack nog een groep die zijn steentje heeft bijgedragen. “Vooral ook vermeldenswaardig is de inzet van spontane vrijwilligers die tijdelijk in het magazijn en bij uitgifte komen ondersteunen”, vertelt hij bewonderenswaardig. “Een groot deel van onze vrijwilligers behoort tot de risicogroep en met deze inzet hebben we hen tijdelijk kunnen vervangen. Ook daardoor kwamen onze klanten niets tekort.”

adv.