De nieuwe Bergse burgemeester: zoveel kandidaten hebben gesolliciteerd
In juli stopt Frank Petter als burgemeester van Bergen op Zoom. De zoektocht naar een opvolger is inmiddels in volle…
Het is een waterkoude dag eind januari. Op het veld tegenover Monkeytown in Halsteren zijn zo’n 2.900 bomen geplant door leerlingen van Curio Steenspil. Een tweede plantgelegenheid in een reeks van meerdere, want er komen bijna 15.000 bomen bij in de gemeente Bergen op Zoom.
“Groen is onze leefomgeving”, aldus de Bergse wethouder Hans Peter Verroen. Met zijn kaplaarzen aan is hij klaar om zijn spade in de grond te steken. “Met alleen gebouwen om je heen voel je je niet zo lekker. Door groen in de omgeving voel je jezelf vrolijker. En het klimaat verandert. Bomen helpen om gevolgen daarvan op te vangen.”
De stad heeft de bomen gekregen van Trees for All, een non-profit organisatie die al ruim twintig jaar bomen plant over de hele wereld. Voor een beter klimaat, meer biodiversiteit en gezonde leefomstandigheden. “We gaan niet weer eerst kappen en dan pas planten”, vertelt de wethouder. “Dit keer gaan we aan de voorkant compenseren vóór we gaan kappen.” Daarmee wordt het kappen en herplanten in grote gebieden bedoeld. Zeer plaatselijke situaties, zoals in wijken, staan hier los van. Daar wordt in de meeste gevallen na de kap alsnog iets teruggeplant.
En zo plantten de leerlingen met hulp van de deelnemende organisaties duizenden bomen in het daarvoor nog kale veld. Eerder deden ze dat ook al op de Staakberg. Wat ze zowel planten? “Linden en esdoorn”, vertelt de deskundige op locatie. “Die zorgen voor een basische bodem, waar eiken die juist verzuren. Zo kan er straks meer groeien. Maar er zitten ook struiken tussen, denk aan hazelnoot en bessen.”
Lees verder onder de foto >
Veel leerlingen hebben op deze koude januaridag een extra laagje aangedaan of proberen warm te blijven met een overal. Ook de andere aanwezigen staan met de handen in de zakken of hebben handschoenen aan. Is het eigenlijk niet te koud om te planten? “Deze omstandigheden zijn juist optimaal”, legt Loes Deelstra van Natuurpodium uit. “De bodem is nog nat van de regen en onder de bovenlaag vriest het niet. De bomen zijn nu in rust. Zo kan alle energie naar de wortels zodat ze goed kunnen aarden.”
Dan worden de schoppen weer verzameld en zoekt iedereen de warmte weer op. En nu? Binnenkort gaan de leerlingen van de in totaal acht deelnemende scholen en deelnemende organisaties op naar de derde plantlocatie: de Balsedreef. Daar planten ze nog eens duizenden exemplaren. De overige worden op andere locaties neergezet: de Halsterseweg, Koepel, Scheldelaan, Jan de Boersweg, Spinolaberg, Markiezaten, Molenzicht en Zoomvlietweg.
In onze gids
Populaire rubrieken