Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Avondtip! Vanavond zien we mogelijk een gedeeltelijke maansverduistering

Door Emilie Klasen 16 juli 2019

Het klinkt niet zo spectaculair als een superwolfbloedmaan, maar vanavond is er een gedeeltelijke maansverduistering. De maan valt dan deels in de schaduw van de aarde, iets wat niet vaak voorkomt. En het lijkt erop dat we dit samenspel van zon, aarde en maan – met een beetje geluk – ook echt kunnen zien!

Tijdens een gedeeltelijke maansverduistering lijkt het alsof er een flinke hap uit de maan is genomen. De maan komt rond 22.00 uur op. Het hoogtepunt is rond 23.30 uur. Een paar uur later, om 02.20 uur, schijnt de maan weer als normaal. Tip: kijk niet te vaak op je smartphone. Door het felle licht van je telefoon zie je een aantal minuten lang minder van de maansverduistering. Dat is zonde natuurlijk!

Maansverduistering

De maansverduistering begint al eerder, maar dat kunnen wij niet zien. De maan komt bij ons pas rond 22.00 uur boven de horizon. Om te voorkomen dat gebouwen je het zicht ontnemen, kan je dit schouwspel het beste op plekken kijken met weinig bebouwing. Bijvoorbeeld bij de Binnenschelde of Kijk in de Pot. Grappig detail: het is vanavond precies vijftig jaar nadat Neil Amstrong als eerste mens voet op de maan zette.

Opklaringen

Hoewel er vrij veel wolkenvelden over het land trekken, neemt de kans op opklaringen in de avond toe, voorspelt Weeronline. Duimen dus! Want de volgende gedeeltelijke maansverduistering laat nog wel even op zich wachten. Die is pas in november 2021. De volgende totale maansverduistering is zelfs pas in mei 2022. En de bloedmaan wordt niet voor 2025 verwacht.

Lees ook:

weer zomer 2019

Bereid je voor: dit wordt het weer in de zomer van 2019 in Bergen op Zoom

Vorig jaar hadden we een prachtige zomer in Bergen op Zoom, voor sommige mensen was het zelfs te war...
Verkoeling Bergen op Zoom Parasol binnenschelde plaat

Barbecueën in het park en meer! 5 x deze dingen mag je wel/niet doen deze zomer

Sinds een aantal weken genieten we weer van het zonnetje. Een groot deel van de Bergenaren pakt hun ...
programma palm parkies handsome poets

Programma Palm Parkies 2019: deze bands treden op

Palm Parkies hoort bij juli en augustus, net zoals het chauvinisme bij Bergen op Zoom past. Zonder h...

Meer over

Nieuws Weer

adv.