O jee, wat is er met de antieke klok aan de gevel van juwelier Andriessen gebeurd?

Door Irma van Schaijk 18 februari 2019

Voor Piet en Anja Andriessen begon de week met een enorme schrik: toen ze op maandagochtend naar de zaak op de hoek van de Bosstraat en Grote Markt kwamen bleek dat de antieke klok als een dood vogeltje aan de gevel hing. Compleet kapot gereden.

Piet had het in eerste instantie nog niet eens gezien, vertelt hij. “Ik was het oud papier aan het opruimen. Maar iemand anders had het gezien en liet mij dat weten. Ik schrok me een ongeluk.”

Uniek exemplaar

De klok van Andriessen is niet zomaar een klok. Het is een antiek, uniek exemplaar, dat al ongeveer honderd jaar aan de Bergse gevel hangt. “Er is een vergunning uit 1917, dus kunnen we er wel vanuit gaan dat de klok ook toen is gekocht”, weet Piet. De klok is een rijks- en een gemeentelijk monument.

Reparatie

Tijdens de oorlog raakte de klok al eens beschadigd. Door een ontploffende granaat sneuvelden de originele glas- en wijzerplaten. “We hebben hem ook weleens naar beneden gehaald om opnieuw te laten schilderen, of om het uurwerk een opknapbeurt te geven”, zegt Piet. “Maar zoiets is in honderd jaar nog nooit gebeurd.” De schade is veroorzaakt door een containerbedrijf. “Gelukkig was het bedrijf zo netjes om een briefje in de bus te doen. Maar ze weten nog niet half wat ze hebben veroorzaakt”, verzucht Piet. “Een reparatie gaat heel veel geld kosten. Als het überhaupt nog gerepareerd kan worden. Het uurwerk, dat komt wel goed. Maar die kast… ik weet niet eens of er een bedrijf is dat zoiets kan.”

Gevaarlijk

Handhaving was er al snel bij om de straat voor de juwelier af te zetten met lint, omdat er nog stukken naar beneden kunnen vallen. De klok wordt van de gevel gehaald en dan wordt er onderzocht of een reparatie nog mogelijk is.

 

Lees ook: 

joris dietvorst

Deze leuke winkels zitten al héél lang in Bergen op Zoom

Natuurlijk, we zijn heel blij met alle nieuwe winkels in de binnenstad. Maar we zijn ook heel trots ...
bergse-klokken-wintertijd

Ook op de Bergse klokken gaat de wintertijd in. Hoe? Zo!

Vannacht, van zaterdag 28 op zondag 29 oktober, gaat de wintertijd in. Op je iPhone gaat het automat...

Meer over

Nieuws

adv.