Bonje met de buren: zoveel Bergenaren maakten het zo bont dat ze een boete kregen
Het steenoude gezegde ‘beter een goede buur, dan een verre vriend’ is natuurlijk cliché, maar wel waar. Want hoe fijn...
Het aantal mensen met de ziekte van Lyme is in ruim twintig jaar tijd verviervoudigd. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het RIVM, die onlangs werden gepubliceerd. Hoe zit dat in Bergen op Zoom?
Als je de cijfers bekijkt van 2001 tot nu is het aantal Lyme-gevallen in Bergen op Zoom met bijna vijftig procent gestegen. In 2001 kregen hier 77,1 van de 100.000 mensen de ziekte, in 2017 was dat 137,7. In vergelijking met de landelijke cijfers valt dat dus nog wel mee! De meeste Lyme-besmettingen in onze gemeente werden overigens in 2009 geteld: 174 van de 100.000 mensen. Hier kun je zien hoeveel besmettingen er per regio zijn.
In het noordoosten is het aantal mensen met Lyme fors hoger dan in de rest van het land. Hoe dat komt? Daar is het traditie om op Hemelvaartsdag te gaan dauwtrappen: mensen trekken er dan vroeg op uit voor een wandeling of fietstocht door de natuur. En aangezien teken juist in het voorjaar en de vroege zomer actief zijn, lopen dan heel wat mensen een beet op.
De ziekte van Lyme kun je alleen via de beet van een besmette teek oplopen. De klachten zijn niet voor iedereen hetzelfde, maar dit kunnen ze zijn:
– Blijf zoveel mogelijk op de paden en vermijd dichte begroeiing en struikgewas.
– Draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek. Stop je broekspijpen in je sokken. Op lichte kleding zijn teken beter te zien.
– Draag kleding die geïmpregneerd is met het insectenwerende middel Permitrine of spuit kleding in met een middel dat het insectwerende DEET bevat.
– Smeer de onbedekte huid in met middel dat DEET bevat.
Lees ook:
In onze gids
Populaire rubrieken