Luistertip! In deze podcast zoek je naar de vermisten van 1953
Volgende maand is het zeventig jaar geleden dat de Watersnoodramp zich voltrok in Nederland. Nog altijd zijn er 105 mensen…
Tientallen jaren geleden, maar het mag nooit vergeten worden: de Watersnoodramp van 1953. Heemkundekring Halchterth in Halsteren denkt daar net zo over en ging daarom aan de slag met een boek. “Zo zorgen we ervoor dat de 78 mensen die hier gestorven zijn niet vergeten worden”, aldus initiatiefnemer Janus van der Zande.
In het boek ‘De Watersnoodramp in beeld’ vind je meer dan tweehonderd foto’s van Halsteren, Lepelstraat, Kladde en Koevering ten tijde van de ramp. Daarnaast staan foto’s van hoe die plek er nu uitziet, een indrukwekkend gezicht.
Het idee voor het boek kwam vanuit een vraag die Janus maar al te vaak kreeg. Hij is namelijk al jaren lid van de fotoclub van Heemkundekring Halchterth. “De foto’s van de Watersnoodramp ken ik dan ook maar al te goed. Er is één vraag die ik altijd krijg als ik ze laat zien: waar is dit? Met dit boek proberen we dat vraagstuk op te lossen.”
Van sommige foto’s weet ik nog steeds niet waar het is
En zo begon hij in februari 2022 aan de klus om alle beelden uit te zoeken en bijpassende nieuwe foto’s te maken. “Van sommige foto’s weet ik nog steeds niet waar het is. Of het bleek achteraf ergens anders te zijn dan ik dacht. Soms zie je namelijk alleen een bak water met links en rechts een huisje en heb je niets om je te oriënteren.”
“Veel mensen weten niet dat de Jan van de Berghstraat en de Laurent Rampartstraat in Halsteren vernoemd zijn naar brandweerlieden die levens gered hebben tijdens de Watersnoodramp. En soms heten straten nog ‘dijk’ maar is er geen dijk meer. Maar dat wil niet zeggen dat die er nooit was. Er is nog zoveel van die tijd te zien om ons heen.”
Andere voorbeelden zijn de Zweedse huizen en het monument met vloedpalen in de Auvergnepolder. En het gebouw Samarbete op de Beek. De Zweedse naam van het gebouw betekent samenwerking, gebouwd voor de jeugd met geld van Zweden en Friesland na de ramp.
Er zijn zoveel verhalen losgekomen en foto’s opgedoken
Uiteindelijk lukte Janus samen met andere leden van de heemkundekring en een aantal partners om een boek met zeker 230 foto’s en beschrijvingen samen te stellen. Maar ook nu dat boek gedrukt is, zijn Janus en de rest van de heemkundekring nog lang niet klaar. “Er zijn door ons werk zoveel verhalen losgekomen en foto’s opgedoken. We hopen over vijf jaar weer een boek te maken met nieuwe verhalen en feiten.”
Naast het boek heeft Heemkundekring Halchterth nog veel meer gedaan rond zeventig jaar na de Watersnoodramp. In het Heemhuis is er op 28 en 29 januari en op 4 en 5 februari een tentoonstelling. Daar vind je naast foto’s ook boeken en schilderijen over de ramp. Eind deze week worden er daar ook een nieuwe fiets- en wandelroute onthuld.
Wil je het boek ‘De Watersnoodramp in beeld’ bestellen? Dat kan voor 18,95 euro via deze pagina.
In onze gids
Populaire rubrieken