Rainier Nuijten weet het zeker, hier zit zijn dementerende moeder op de juiste plek

Aangeboden door ’t Zorghuys 28 juli 2018

“Soms hoor ik van die horrorverhalen dat ouderen in een verzorgingstehuis de hele dag in hun pyjama zitten. Of niet naar het toilet worden gebracht vanwege te weinig personeel. Dat gebeurt niet in ’t Zorghuys.” Rainier vertelt over deze fijne plek voor zijn dementerende moeder.

Zo’n vijf jaar geleden was het moment daar, bij Rainiers moeder werd de diagnose alzheimer gesteld. “Mijn moeder woonde toen nog alleen thuis en mijn vader was vijf jaar daarvoor overleden. Ze ging naar dagopvang en kreeg thuiszorg, maar dat ging op een gegeven moment niet meer.”

Gelukkiger

Hoe moeilijk het ook is om je moeder achter te laten in het verzorghuis, Rainier weet dat ze bij ’t Zorghuys in goede handen is. “De fijne momenten zijn vooral als ik binnenkom en ik hoor mijn moeder lachen. Of ik zie haar genieten van een kopje koffie met een koek. Het is vooral fijn om te weten dat als ik weer wegga, ze in goede handen is. Toen ze nog zelfstandig woonde, was ik altijd bang dat ze zou verdwalen of over straat zwierf. Dat kan sinds ze in ’t Zorghuys woont gelukkig niet meer. Ook piekert ze veel minder en merk je dat ze gelukkiger is dan een tijd geleden.”

‘De fijne momenten zijn vooral als ik binnenkom en ik hoor mijn moeder lachen’

Samen eropuit

Rainiers dementerende moeder kon vroeger in haar uppie best wel piekeren. “Daarom is de dagopvang heel belangrijk voor haar, dit zorgt voor afleiding. Ze maakt namelijk echt deel uit van de groep en doet veel activiteiten samen met de andere bewoners. Deze vorm van zorg is heel belangrijk voor mijn moeder, omdat ze geactiveerd en gestimuleerd wordt om dingen te blijven doen.” Wandelen, knutselen, spelletjes spelen en het huishouden doen bewoners dus samen. Rainier gaat ook regelmatig zelf mee op pad: “Daardoor is het ook voor mij meer een thuis geworden, want dat ben je wel kwijt als je moeder niet meer thuis woont.”

Op de hoogte blijven

“Mijn moeder gaat helaas wel achteruit, zowel fysiek als geestelijk. Maar zelfs in het rolstoel gaat ze mee naar buiten, waar ze geniet van de kleine dingen.” Daarom is Rainier ook erg te spreken over de medewerkers van ’t Zorghuys. “Het is zo mooi om te zien hoe de medewerkers daarmee omgaan. De zorg wordt naadloos aangepast aan waar mijn moeder behoefte aan heeft. Er is regelmatig een gesprek met de arts en de verpleegkundigen, en ze houden mij uitstekend op de hoogte als er iets is.”

‘Mijn moeder had vooral in het begin veel behoefte aan afleiding’

Gelukkige oude dag

Hoe Rainier zelf oud wil worden: “Het liefst wil ik nog lang vitaal en gezond van geest blijven en zelfstandig kunnen blijven wonen. En dan als ik ergens achterin de 90 of 100 ben, wil ik op een ochtend gewoon niet meer wakker worden… Mocht dit niet kunnen, dan hoop ik dat ’t Zorghuys nog bestaat of een soortgelijke instelling. Kleinschalig met aandacht voor de mensen, zodat ik op een menswaardige manier een gelukkige oude dag heb!”

Op zoek naar vrijwilligers

’t Zorghuys is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers om de bewoners net een beetje extra aandacht te geven. Denk aan het spelen van een spelletje, muziek luisteren, samen een kopje koffie drinken, ondersteuning bij een dagactiviteit of misschien een leuke avondwandeling met als afsluiter een hapje en een drankje. Ook zoeken ze voor iedere dag vrijwilligers die bewoners bij het ontbijt van 08.30 tot 11.00 uur en bij het avondeten van 18.00 tot 20.00 willen begeleiden. Is dit iets voor jou? Neem dan telefonisch contact op via 06-51092588 of mail naar [email protected].

Lees ook:

zorghuys

Zo willen wij ook wél oud worden!

Toen we bij 't Zorghuys op de koffie gingen, wisten we het zeker: zo willen wij ook wél oud worden! ...

Deze bijdrage wordt je aangeboden door ’t Zorghuys. Meer over ’t Zorghuys ontdekken?

’t Zorghuys verpleeghuizen

GeopendHele dag

Van Glymesstraat 30, Steenbergen

Bekijk meer:verpleeghuizen

adv.