Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

[video] Bergse politie zet lokbusje met drugsafval in: ‘Helaas is het niemand opgevallen’

Door Joost Verdult 18 januari 2020

Een gasmasker en een veiligheidsbril op een dashboard, een geroeste bus waar een zoetige geur uitkomt en blauwe vaten die je ziet als je door de achterramen van het witte voertuig kijkt. Het lijkt een makkelijke optelsom, waarvan de uitkomst drugsproductie is. Toch is het volgens wijkagent Michael Verdult van de Bergse Plaat niet zo eenvoudig als het lijkt. Het probleem? De inwoners van Bergen op Zoom herkennen drugsafval nog niet.

Een aantal weken geleden stond de witte bestelauto met ‘drugsafval’ geparkeerd op verschillende plekken in Bergen op Zoom, zoals bij de McDonald’s op de Bergse Plaat. Wat bleek? Om precies te zijn kwamen er nul tips binnen bij de politie. Zelfs toen het voertuig bij het politiebureau geparkeerd werd, zagen alleen een agent in zijn vrije tijd en iemand van de burgwacht het ‘drugsafval’. En voor de duidelijkheid: naast een paar politieagenten en de meldkamer was niemand van de project op de hoogte.

(Tekst loopt verder onder de foto)

drugsafval drguslab vaten blauwe politie xtc chemicaliën bergen op zoom dumpen dumping
De vaten met ‘drugsafval’ in de politiebus. Foto: Jurgen Kwisthout

Bewustwording van drugsafval

Om te weten hoe drugsafval eruitziet en ruikt, moeten mensen in Bergen op Zoom eerst weten wat ze moeten verwachten. Om die reden trokken wijkagent Michael en een collega van de politie Bergen op Zoom naar de plekken waar de mensen zijn. Afgelopen woensdag kan je ze tegengekomen zijn bij de Zeeland, op de Grote Markt en bij het station van de Nederlandse Spoorwegen. Met dezelfde witte bus die eerder bij de McDonald’s stond, trokken zij eropuit om voorlichting te geven.

De geur van een drugslab

Bij Breaking Bad blijft scheikundeleraar Walter White redelijk uit het beeld van de politie. Met hulp van de inwoners in Bergen op Zoom wil de politie ervoor zorgen dat dit in onze gemeente niet het geval is. Tijdens de voorlichtingsdag lieten wijkagent Michael en zijn collega de voorbijgangers kennismaken met de geur van een drugslab. Wat de reacties van het publiek was en hoe dat ruikt? Je ziet het in de video hierboven.

Dit doe je als je drugsafval vindt

Heb je drugsafval gevonden of zie je een busje staan met blauwe vaten? Ook als je twijfelt, kan je de politie bellen. Waarschuwen doe je via 0900-8844 of je kiest voor 112 als er écht groot gevaar is. Bel je liever anoniem? Zelfs dat kan. In dat geval toets je 0800-7000 op het beeldscherm van je smartphone in.

Lees meer:

politie bergen op zoom carrousel festival agent tim michael

Kijkje achter de schermen bij de politie: ‘Sommigen vergeten dat wij ook gewoon mensen zijn’

Verkeersboetes uitschrijven of toezicht houden tijdens het uitgaan in het weekend. De kans is groot ...
politie bergen op zoom politiehond jaar 2000

De sterke arm der wet door de jaren heen: 7 x politie in Bergen op Zoom

Arresteren, achtervolgen en bekeuren: deze week blikken we terug in het verleden van de politie in B...
politie

Stel, je belt 112. Hoe snel is de politie in Bergen op Zoom dan bij je?

Stel, er is iets heel erg mis en je hebt de politie nodig. Nu meteen. Je belt 112 en dan... tja, hoe...

adv.