Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ruik je door je mondmasker pas hoe slecht je adem is? Mondhygiëniste Patricia geeft tips

Door Joost Verdult 6 augustus 2020

Heb jij de laatste tijd in de trein of bus gezeten? Doordat mondmaskers in het openbaar vervoer verplicht zijn, blijft de geur uit je mond heerlijk hangen in je kapje. Heb je geen broodje döner met knoflooksaus op, maar springen de tranen toch in je ogen omdat de aroma’s zó onaangenaam zijn? Mondhygiëniste Patricia van Vlimmeren-Ham van Tandartspraktijk van Houtenstraat vertelt hoe jij een mondmasker draagt zonder dat je walgt van je slechte adem.

In de Belgische krant Het Laatste Nieuws geeft de Belgische Beroepsvereniging voor mondhygiënisten aan dat steeds meer Belgen geconfronteerd worden met een slechte adem. Het is niet dat de mensen met een ruikend mondje dit voor de coronacrisis nog niet hadden: door het dragen van het mondmasker merken zij zelf opeens hoe slecht hun adem is. Is het bij de Bergenaren net zo erg als bij onze vrienden uit België?

Belgen hebben meer kans om hun adem te ruiken

Mondhygiëniste Patricia merkt niet dat er meer patiënten langskomen die last hebben van een slechte adem omdat zij door hun mondmasker werden herinnerd aan de zure geur in hun mond. “De praktijk zit al zo volgeboekt dat ik niet zoveel patiënten met deze klachten tussendoor heb”, vertelt ze. “Daarnaast is een mondmasker in Nederland op niet zoveel plekken verplicht als in België. Bij ons is het alleen in het OV, in Brussel moet je bijvoorbeeld ook mondmaskers dragen in winkels. Ik denk dat ze het daardoor ook sneller merken.”

Zo voorkom je een stinkende mond

Pak jij toch de trein, bus of ga je voor een andere vorm van openbaar vervoer? Dan is het goed om te weten hoe jij die dode rat in je mond weg krijgt. Patricia geeft de volgende tips:

  • Elektrisch poetsen. Patricia: “Elektrische tandenborstels halen meer weg. Doordat de borsteltjes kleiner zijn, kan je overal beter bij. Je hoort twee keer per dag je tanden te poetsen.”
  • Tussen de tanden schoonmaken. Patricia: “Mensen vergeten nog wel eens dat ze het tussen de tanden schoon moeten maken. De bacteriën in je mond heb je nodig voor je spijsvertering, maar je moet ze wel onder controle houden. Deze bacteriën kunnen uiteindelijk afvalstoffen uitscheiden die naar een soort van zwavel, oftewel rotte eieren, ruiken. Daarom moet je iedere dag een keer tandenstokers of ragers (soort tandenstokers met haartjes) gebruiken. Ragers zijn het allerbest omdat de haartjes overal bij kunnen. Flosdraad is juist minder effectief.”

(Tekst loopt door onder de Facebookpost over ragertjes)

  • Tongschraper. Poets jij je tong wel eens omdat je daardoor een frisser gevoel krijgt? Dan ben je goed op weg, al kan het volgens de mondhygiëniste nog efficiënter. Patricia: “De bacteriën op de tong die voor de geurtjes zorgen, zitten best ver achterop de tong. Een rood-roze tong is schoon, een wit laagje kan stinken. Wanneer je zo ver in je mond gaat, geeft dat vaak een kokhalsreflex. Daarom kan je beter een tongschraper gebruiken, zodat je maar één keer goed achterop je tong hoeft te zijn. Deze tongschrapers haal je bij een drogist.”
  • Gebruik tandpasta die je lekker vindt. Patricia: “Het maakt niet uit welk merk tandpasta je gebruikt. Door een tandpasta te kiezen die je lekker vindt, poets je meestal langer je tanden. Daarnaast is het belangrijk dat er fluoride in zit. Er zijn mensen die zeggen dat dit slecht is, maar dat vind ik niet. Fluoride herstelt beginnende gaatjes die ontstaan door onder andere het eten van suiker. En daarnaast: je tuft de tandpasta – en dus de fluoride – gewoon uit.”
  • Wees voorzichtig met mondspoelmiddel. Ben jij fan van de scherpe smaken van mondspoelmiddel? Volgens Patricia kan je beter vaak en goed je tanden poetsen. Patricia: “Mensen moeten niet allemaal spoelmiddel kopen. Dat helpt geen moer en het geeft maar even een frisse adem. Gewoon je tanden poetsen, dat is veel belangrijker.”

Meer over Tandartspraktijk Van Houtenstraat ontdekken?

Tandartspraktijk Van Houtenstraat tandartsen

Vandaag gesloten

Van Houtenstraat 29, Bergen op Zoom

Bekijk meer:tandartsen

Lees meer:

Tandarts coronamaatregelen corona zorg TP van Houtenstraat lynda cornet tandarts tandartspraktijk

Tandarts Lynda zet coronamaatregelen ook na de crisis door: ‘Ik ga geen handen meer geven’

Na een korte coronasluiting ging de tandartspraktijk van Lynda Cornet eind april weer open. Maar wat...
mondmaskers europa

7 x op deze vakantieplekken in Europa is een mondmasker verplicht

De coronamaatregelen in Nederland zagen er de afgelopen weken telkens anders uit. Waar je eerst niet...
Bergse mondkapjes elseline withagen zakdoek gordijn

[video] Elseline maakt Bergse mondkapjes van een ‘zaddoek’ en ‘gedijn’

Ga je vanaf 1 juni met de trein of bus op pad, dan ben je verplicht om een mondkapje te dragen. Omda...

adv.