Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Handhaven verbod rookruimte in café: vanaf deze datum wordt er gecontroleerd

Door Joost Verdult 21 oktober 2019

Een sigaret opsteken in de rookruimte van een café? Dacht het niet. Op 27 september werd plotseling bekend dat paffen in de rookruimte van je favoriete kroeg per direct verboden werd. Omdat het onmogelijk is om meteen een regel te veranderen, maar tegelijkertijd te handhaven, werd vorige maand aangekondigd dat er niet meteen gecontroleerd zou worden in cafés. Toch is er nu een datum: vanaf 1 april 2020 kunnen ook de Bergse horecazaken gecontroleerd worden.

Steek je na de eerste dag van april toch een sigaretje, pijp of sigaar aan in de rokersruimte van een café? Een overtreding van het verbod kan een boete opleveren van maar liefst zeshonderd euro, meldt NOS. Gebeurt het nog een keer? Dan mag de horecaondernemer nog meer flappen uit zijn kassalade halen. Bij een vierde overtreding loopt een boete op tot zo’n 4500 euro.

Andere horecabedrijven

Naast cafés, geldt deze regel per 1 april ook voor andere horecabedrijven. Denk aan shishalounges, poppodiums en hotels. Een sigaretje opsteken in de rookruimte van Gebouw-T of ’t Slik is dan verleden tijd. Marijn Withagen van café ’t Slik vertelde laatst dat het sluiten van de rookruimte geen goed nieuws voor hem is. “Het betekent dat degene die willen roken nu op straat moeten staan”, gaf hij aan. “Dat kan vervolgens weer voor geluidsoverlast zorgen, waar de buurt niet blij mee zal zijn. Daarnaast is de stoep voor het café smal, wat ook nog eens gevaarlijk is. Met dertig man daar staan lukt niet.”

Meer rookruimtes gaan dicht

Maar dan zijn we er nog niet. Want aan NOS geeft staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid aan dat hij onderzoekt of de rookruimtes in de (semi-)publieke sector en openbare gebouwen per 2021 kunnen worden afgeschaft. Daarnaast kijkt de staatssecretaris of het mogelijk is om de rookruimtes op alle werkplekken in 2022 te sluiten. Wordt vervolgd dus.

Lees meer:

Roken rookruimte verboden

Nicotinelovers opgelet: paffen in rookruimte van horecazaken nu verboden

Steek jij graag een sigaretje op in de rokersruimte van je favoriete café? Dat gaat in de toekomst n...
sigarenwinkel pikaar

Toen in Bergen op Zoom: het sigarenwinkeltje van Pikaar in de Lievevrouwestraat

De opa van Willy Woudenberg-Pikaar had nog een echt ouderwets sigarenwinkeltje in de Lievevrouwestra...
boetes omhoog

Je bent gewaarschuwd: zoveel gaan de boetes volgend jaar omhoog

De rood rijden, een blikje op de grond gooien en met je telefoon in je hand fietsen: je kan er stuk ...

adv.