Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gezondheidsraad: vervang loden waterleidingen in huis voor de gezondheid van je kind

Door Joost Verdult 7 november 2019

Woon je in een huis dat voor 1960 is gebouwd? Dan heb je volgens Brabant Water kans dat je woning in Bergen op Zoom nog loden waterleidingen heeft. Wanneer deze looddeeltjes vrijkomen in je drinkwater, kan dat voor zwangeren en kleine kinderen tot en met zeven jaar schadelijk zijn. De Gezondheidsraad adviseert het kabinet daarom om huiseigenaren te pushen de laatste loden waterleidingen in oude woningen te verwijderen.

Voordat je naar de supermarkt sprint om in grote hoeveelheden waterflessen in te slaan: over het algemeen is het drinkwater in Nederland van hoge kwaliteit en hartstikke veilig, laat de Gezondheidsraad weten. Toch is er volgens de organisatie een klein deel dat te veel looddeeltjes via kraanwater binnenkrijgt: bewoners van oude huizen met loden binnenleidingen.

Check of je lood hebt

Omdat er in Bergen op Zoom veel historische panden zijn, is het slim om te checken of jij nog loden waterleidingen in huis hebt. Brabant Water geeft aan dat je het best bij je watermeter kan checken of er nog loden leidingen zijn. Wanneer er lood aanwezig is, is het materiaal waarschijnlijk ook in de rest van je huis terug te vinden. Omdat de meeste waterleidingen onder de vloer of in de muur zitten, is het soms lastig te zien van wat voor materiaal de buizen zijn.

(Tekst loopt door onder de foto)

loden waterleidingen Bergen op Zoom watermeter
De watermeter voor het waterverbruik in een meterkast van een woning. Foto: ANP Xtra/Robin van Lonkhuijsen

Gevolgen van lood

Volgens de Gezondheidsraad vallen vooral zuigelingen, jonge kinderen en zwangere vrouwen (en dus het kindje dat in de buik zit) in de categorie die extra risico lopen. Want wat gebeurt er eigenlijk als je te lang en een te hoge concentratie lood via het drinkwater binnenkrijgt? Hoge blootstelling aan lood kan bij (ongeboren) kinderen zelfs leiden tot een lager IQ, laat de organisatie weten.

Vervangen is de oplossing

Hoewel de waterleidingen in veel gevallen veilig zijn, kan het dus zijn dat in jouw oude woning in Bergen op Zoom nog loden waterleidingen liggen. Is dit het geval? Dan is verwijderen de oplossing. Tot er nieuwe leidingen in huis liggen, beveelt de Gezondheidsraad aan om wél die waterflessen uit de supermarkt in te slaan voor de kwetsbare doelgroep.

(Tekst loopt verder onder de video)

Nieuwbouwhuizen bevatten ook lood

Heb jij net de sleutel gekregen van een nieuwbouwhuis in Bergen op Zoom? Ook dan kunnen volgens de Gezondheidsraad de eerste maanden de loodgehaltes in het drinkwater aan de hoge kant zijn. De oplossing van dit probleem is simpel: spoel de kraan goed door voordat je het watertappunt gebruikt.

Kosten en verantwoordelijken

Klopt het dat jij nog oude waterleidingen hebt liggen? Je herkent ze aan hun grijze kleur. Volgens Milieu Centraal kost het gemiddeld zo’n 1400 euro om de boel te laten vervangen. In de meeste gevallen zijn zowel eigenaren van een koopwoning als bewoners van een huurhuis zelf verantwoordelijk voor het laten aanpassen van loden leidingen. Wil je meer weten over de kosten en de verantwoordelijkheid van het vervangen van de waterbuizen? Meer informatie vind je hier.

Lees meer:

yvonne mega vitaal

Vitamines nodig? 5 x zo ga je gezond de winter door

Nu de winter in aantocht is en er zelfs sneeuw wordt voorspeld, kan een boost vitamines en mineralen...
Blauwdruk coaching en training

Tamara helpt om het hoofd leeg te krijgen: ‘Werkgevers moeten meer inzetten op mentale gezondheid’

Tamara Parren werkte net zoals veel mensen jarenlang braaf voor een werkgever. Vorig jaar besloot ze...
tips besparen water minder water gebruiken bergen op zoomwaterkwaliteit bergen op zoom grondwaterwingebied grondwaterbescherminggebied grondwater waterwingebied bos bergen op zoom herfst bomen

MAG DAT: onkruidverdelgers gebruiken in grondwaterwinningsgebied?

Het is de groene nachtmerrie van iedere tuinliefhebber: onkruid. Jij laat je niet gek maken en wilt ...

Meer over

Gezondheid

adv.