Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hoe zit dat nu: mag je nog naar buiten of niet?

Door Joost Verdult 26 maart 2020

Van geen handen meer schudden tot het verbieden van evenementen tot 1 juni. In een korte tijd zijn de coronamaatregelen flink veranderd en aangescherpt. Maar wat betekent dat nu concreet? Mag je nog wel naar buiten of niet?

De hond uitlaten, boodschappen doen of een stukje hardlopen. Er zijn verschillende goede reden om de deur uit te gaan om de frisse buitenlucht op te snuiven. Toch is de vraag of je naar buiten mag, niet met een simpele ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden.

Denk aan je gezondheid

Ja je mag nog naar buiten, maar dan wel onder bepaalde voorwaarden. Heb je een loopneus, keelpijn, hoest je of heb je koorts? Dan geeft de Rijksoverheid aan dat je binnen moet blijven. Voel je jezelf fris en fruitig? Dan heb je iets meer bewegingsvrijheid.

Dit kan je gewoon blijven doen

Naar de supermarkt gaan om eten te kopen is van levensbelang, maar hoe zit dat met hardlopen? De volgende dingen kan jij, mits je geen gezondheidsklachten hebt, blijven doen:

  • Boodschappen – Je aardappelen en aluminiumfolie kan je gewoon blijven kopen. Het liefst doe je alleen de boodschappen. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) vraagt om je producten de pinnen, anderhalve meter afstand te houden en handcontact te vermijden bij contacten betalingen.
  • Frisse neus halen/hardlopen – Dit kan, maar houd je ook weer aan de regels. Ga niet naar buiten als je verkouden bent en houd 1,5 meter afstand.
  • Buitenspelen (kinderen) – Volgens de Rijksoverheid kunnen kinderen buitenspelen als ze geen klachten hebben. Wel moeten ze grote groepen vermijden. Uit de gegevens die bij de overheid bekend zijn, lijken kinderen weinig bij te dragen aan de verspreiding van het coronavirus.

Heb je wel last van gezondheidsklachten? Laat de boodschappen of het uitlaten van de hond dan aan iemand anders over.

Lees meer:

inzamelingsactie rode kruis

Oproep van het Rode Kruis: doneer medische hulpmiddelen

Het Rode Kruis is duidelijk in hun boodschap: er is een tekort aan beschermingsmiddelen en medische ...
Waarom komt er geen lock-down? Omdat dit volgens de Rijksoverheid geen meerwaarde heeft. Het virus zou zich in die situatie minder makkelijk verspreiden, al bouwt niemand immuniteit op. Wanneer de lock-down dan opgeheven wordt, is er volgens de overheid een kans dat juist dan veel mensen in een korte periode ziek worden. Het virus stel je daardoor juist uit. Leeg Terras grote markt cafe restaurant stoelen bourgondiër bourgondier corona coronavirus

Vraag en antwoord over het coronavirus: zo weet je waar je aan toe bent

Het coronavirus is naast een pandemie ook een grote zoektocht. Wat mag nog wel en wat mag niet? Om j...
bravis ziekenhuis criminelen coronavirus

Burgernet waarschuwt: criminelen grijpen coronavirus aan om mensen op te lichten

Het coronavirus is een waar dieptepunt te noemen. Toch is het mooi om te zien dat burgers in deze bi...

adv.