Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gemeente Bergen op Zoom geeft tekst en uitleg over de mobiele teststraat aan de Wattweg

Door Joost Verdult 6 augustus 2020

32 geregistreerde coronabesmettingen. Dat was volgens de gemeente Bergen op Zoom de stijging die begin augustus waargenomen werd. Omdat onder deze besmette mensen verschillende bezoekers van de El-Feth moskee zaten, besloot de GGD een mobiele teststraat naast het gebedshuis aan de Wattweg op te zetten. Waarom is hiervoor gekozen en wie kan zich hier laten testen? De gemeente Bergen op Zoom geeft antwoord op de vragen die er zijn rond de mobiele teststraat. 

Volgens de gemeente Bergen op Zoom is de lokale overheid alleen faciliterend betrokken bij de mobiele teststraat. Het idee van het coronacheckpoint komt van de GGD, maar hoe zit dat precies? De gemeente Bergen op Zoom verklaart het volgende naar aanleiding van brieven van de politieke partijen GBWP en Lijst Linssen:

Kunnen alle inwoners van de gemeente zich hier laten testen?

“Wanneer overige inwoners met klachten bij de teststraat komen, kunnen zij hier ook gebruik van maken. Het is onduidelijk hoe groot de groep (moskeebezoekers en hun naasten) zal zijn, waardoor de overige inwoners in principe verzocht worden om van de reguliere teststraat in Breda gebruik te maken. Verder wijzen wij er graag op dat uit gesprekken met de GGD bleek dat er straks vooralsnog met drie vaste testlocaties gewerkt zal worden. De vaste testlocaties komen in de gemeenten Roosendaal, Etten-Leur en Raamsdonksveer. De eerste twee locaties kunnen vanaf 1 september 2020 gebruikt worden. De laatste opent naar verwachting eind september.”

Worden de El Feth-bezoekers voorgetrokken?

“Wij zijn niet van mening dat de bezoekers van de moskee El-Feth worden voorgetrokken. Wanneer iemand positief getest wordt op COVID-19 start de GGD een bron- en contactonderzoek. Uit een van deze onderzoeken is gebleken dat verschillende bezoekers gerelateerd kunnen worden aan de El-Feth moskee. De GGD heeft ons daarom verzocht of zij voor deze doelgroep een tijdelijke teststraat in mogen richten in onze gemeente. De GGD verwacht op dagbasis ongeveer 200 testen af te nemen. Wanneer overige inwoners met klachten bij de teststraat komen, kunnen zij hier ook gebruik van maken. Het is onduidelijk hoe groot de groep (moskeebezoekers en hun naasten) zal zijn, waardoor de overige inwoners in principe verzocht worden om van de reguliere teststraat in Breda gebruik te maken.”

Zorgt de maatregel en niet voor dat gemeenschappen in de samenleving meer tegenover elkaar komen te staan?

“Wij hopen dat men inziet dat deze afspraken gemaakt zijn in het belang van de volksgezondheid. En dat wij hiermee verdere verspreiding van het virus binnen onze gemeente willen voorkomen. Ook wanneer er sprake zou zijn van verspreiding rondom andere plaatsen (zoals een supermarkt of een horecalocatie) waarbij een grote groep mogelijk besmet geraakt is, zou de GGD hetzelfde acteren. En voor de betreffende doelgroep de testfaciliteiten zo dicht mogelijk bij hen te organiseren.”

Waarom komt er naast de mobiele teststraat geen permanente locatie in Bergen op Zoom?

“GGD West-Brabant is op zoek gegaan naar vervanging van de huidige testlocatie bij het NAC-stadion in Breda omdat het contract per 1 september verloopt. De afgelopen periode zijn meerdere locaties gezocht, bezocht en onderzocht die gebruikt (einddatum onbekend) en opgeschaald kunnen worden naar voldoende teststraten waarin in totaal tot 2300 monsters per dag kunnen worden afgenomen. Vanwege geografische spreiding, logistiek en verkeer om naar 16 teststraten te kunnen opschalen, zijn meerdere locaties noodzakelijk. Er is voor gekozen om drie vaste teststraten in te richten. Bij de keuze voor de locaties is rekening gehouden met onder andere de volgende punten:

  1. Spreiding over de gehele regio West-Brabant.
  2. Publieksvriendelijkheid.
  3. Bereikbaarheid; de spreiding van de drie nieuwe locaties in West-Brabant zorgen er voor dat iedereen uit de regio ongeveer dezelfde aanrijtijd heeft. 
  4. Werkomstandigheden voor de medewerkers van de teststraat.”

Lees meer:

coronatest corona coronateststraat bergen op zoom

Tijdelijke mobiele coronateststraat in Bergen op Zoom: ‘Specifiek voor bezoekers van moskee El-Feth’

Op basis van de laatste besmettingscijfers in Bergen op Zoom hebben de GGD, de gemeente en het bestu...
mondmasker slechte adem Mondhygieniste Mondhygiëniste TP van Houtenstraat Patricia van Vlimmeren-Ham

Ruik je door je mondmasker pas hoe slecht je adem is? Mondhygiëniste Patricia geeft tips

Heb jij de laatste tijd in de trein of bus gezeten? Doordat mondmaskers in het openbaar vervoer verp...
coronatest bergenaren

Bij milde klachten een coronatest laten doen? Zo denken Bergenaren erover

Kwam er onlangs nog naar voren dat er in de praktijk weinig Nederlanders een coronatest lieten afnem...

adv.