Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Persconferentie burgemeester Frank Petter over het coronavirus: de toespraak samengevat

Door Joost Verdult 11 augustus 2020

Het aantal coronabesmettingen in Bergen op Zoom ligt ver boven het landelijke gemiddelde, zo bleek maandag uit de ingelaste persconferentie die de gemeente Bergen op Zoom hield. In de periode van 1 tot en met 9 augustus bleken 139 Bergenaren het coronavirus te hebben, reden genoeg voor burgemeester Frank Petter om de alarmbellen af te laten gaan. Maar wat waren de belangrijkste punten van zijn toespraak?

In de eerste negen dagen van augustus lieten in totaal 965 mensen zich testen op het coronavirus. 452 keer gebeurde dat in de mobiele teststraat bij de El-Feth moskee, 513 keer gebeurde dat in een vaste teststraat. Van alle geteste personen werd bij 139 COVID-19 vastgesteld. Waar burgemeester Frank Petter in de persconferentie van maandagmiddag liet weten dat 11,7 procent van de testen positief waren, bleek het achteraf te gaan om een besmettingspercentage van maar liefst 14,4 procent.

Coronabesmettingen in Bergen op Zoom

Met een besmettingspercentage van 14,4 procent is het aantal coronabesmettingen in Bergen op Zoom een stuk hoger dan het landelijk gemiddelde. In Nederlandse gemeenten gaat het gemiddeld gezien om een percentage van iets meer dan twee procent. De coronagevallen in Bergen op Zoom zijn voornamelijk geconstateerd in de leeftijdsgroepen tussen de 20-35 jaar én 50-60 jaar. Waarom lopen de besmettingen juist in Bergen op Zoom op? “Waarom het in Bergen op Zoom ineens zo is gestegen… wisten we het maar!”, vertelt burgemeester Frank Petter. “We weten wel dat het overgrote aandeel een bepaalde komaf heeft en daar kunnen we denk ik goed slagen in maken om de brandhaarden te doden.”

Bergse burgemeester: ‘De coronagevallen zijn voornamelijk geconstateerd tussen de 20-35 jaar én 50-60 jaar’

Besmettingen bij Bergse-Marokkaanse gemeenschap

Volgens de burgemeester Frank Petter zijn veel besmettingen te herleiden naar de Bergse-Marokkaanse gemeenschap. “Daar zijn bepaalde contacten aanwijsbaar”, geeft de burgervader aan. “Het feit dat een aantal Marokkaanse mensen – een groot aantal Marokkaanse mensen – besmet is geraakt, wil nog niet zeggen dat dat in de moskee is gebeurd. Dat kan namelijk ook in sociale contacten zijn geweest of bij families. Het zou kunnen dat er door bepaalde feesten ontmoetingen zijn geweest, met opa’s, oma’s, ooms of tantes en dat die elkaar opgezocht hebben hier in Bergen op Zoom. En dat daardoor de besmetting is ontstaan.”

Maatregelen in de stad

Doordat in de gemeente de coronagevallen flink gestegen zijn, besloot de burgemeester van Bergen op Zoom om de maatregelen aan te scherpen. “Het gaan om het aanscherpen van het hygiënebeleid bij de supermarkten”, zo geeft hij aan. “Maar ook om extra controles bij de horeca en alle plaatsen waar mensen samenkomen, zoals Intratuin en de winkels in de binnenstad. De handhavingscapaciteit is opgeschroefd. We halen overal de handhaving vandaan. Zelfs vanuit de buurgemeente Roosendaal is aangeboden om boa’s beschikbaar te stellen.” Ook van Parkeerbeheer in Bergen op Zoom kunnen mensen ingezet worden.

(Tekst loopt verder onder de foto)

coronavragen corona 1,5 meter afstand geen handen schudden houd afstand albert heijn supermarkt
April 2020: een supermarktmedewerker maakte de winkelwagentjes in De Zeeland schoon. Foto: Jurgen Kwisthout

Maatregelen supermarkten aanscherpen

De plek waar de teugels volgens de burgemeester strakker aangetrokken mogen worden? Dat is toch zeker de supermarkt. “De supermarkten hebben brancheafspraken gemaakt, zoals het desinfecteren van de mandjes en karretjes of het alleen bezoeken van de supermarkt”, geeft Frank Petter aan. Het zijn afspraken waar de gemeente niet op kan handhaven. Toch kan de lokale overheid ook in de supermarkten maatregelen nemen om te controleren of de coronaregels worden nageleefd. “Waar de gemeente wel op kan handhaven en beboeten, is de 1,5 meter afstand.”

(Tekst loopt verder onder artikel)

coronamaatregelen bergen op zoom persconferentie gemeente bergen op zoom burgemeester frank petter corona

Burgemeester Frank Petter laat handhavers de coronaregels strenger controleren: ‘We doen er een schepje bovenop’

139 Bergenaren werden tussen 1 en 9 augustus positief getest op het coronavirus. Van de 965 personen...

Zuiderburen even niet welkom

De burgemeester noemt het opmerkelijk dat vakantiegangers die naar het ‘oranje risicogebied’ Spanje reizen wordt geadviseerd om twee weken in thuisquarantaine te gaan, terwijl Belgen uit de provincie Antwerpen zonder problemen Bergen op Zoom kunnen bezoeken.

Burgemeester Bergen op Zoom: ‘We vragen onze Belgische vrienden om Bergen op Zoom te mijden’

Daarom heeft Frank Petter de volgende boodschap voor de Belgen. “Ik zou graag tegen de Belgen willen zeggen: als u graag wilt shoppen of een hapje wilt gaan eten: u bent meer dan welkom, maar op dit moment even niet. We kunnen proberen om het grensverkeer met België beter te regulieren. En we kunnen proberen om in samenspraak met de horeca tot scherpere maatregelen te komen, waarbij we ook aan onze Belgische vrienden vragen om Bergen op Zoom te mijden.”

(Tekst loopt verder onder de foto)

coronamaatregelen bergen op zoom corona coronamaatregelen risicogroep bergen op zoom Coronamaatregelen Bergen op Zoom corona 1,5 meter afstand geen handen schudden houd afstand albert heijn supermarkt de zeeland
Coronaregels in winkelcentrum De Zeeland. Foto: Jurgen Kwisthout

Donderdag meer duidelijkheid

Of de extra maatregelen na de persconferentie van maandag heel concreet zijn? Niet per se. De komende dagen wordt gekeken of de maatregelen effect hebben. Donderdag 13 augustus wordt bepaald of er extra maatregelen nodig zijn in Bergen op Zoom, zoals het dragen van mondmaskers in gesloten binnenruimtes waar grote groepen bij elkaar komen. “Denk dan vooral aan winkelcentra waar meerdere winkels zitten”, waarmee de burgemeester  mogelijk doelt op plekken zoals winkelcentrum De Zeeland.

Lees meer:

coronabesmettingen in Bergen op Zoom corona bergen op zoom nieuwe koopwoningen peperbus grote markt corona terras terrassen parasol bergen op zoom kerk

Horecaregels aangescherpt; hier moet je in Bergen op Zoom rekening mee houden

We moeten ons aan meer regels gaan houden als we naar een terras, restaurant of kroeg willen. Eerder...
corona en hitte Parasol binnenschelde plaat

Corona en tropische temperaturen: zo ga je er volgens het RIVM mee om

Corona en hitte: het kan een minder fijne combinatie zijn. De zwembaden zijn vaak vol omdat in coron...
mondkapjes bergen op zoom

Hoe leuk! Hier shop je hippe mondkapjes voor volwassenen én kinderen

Mondkapjes zijn in het openbaar vervoer al langer verplicht, maar in Amsterdam en Rotterdam moet je ...

adv.