Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De bloodbrothers van Sanquin: deze gulle gevers doneren hun bloed

Door Joost Verdult 17 augustus 2019

Volgens bloedbank Sanquin zijn er te weinig donoren in Nederland. En dat is jammer, aangezien het gedoneerde bloed wordt gebruikt om mensenlevens te redden. Na een zware operatie, ongeval of bij een ziekte zoals leukemie: stuk voor stuk hebben mensen het bloed van de donoren hard nodig. Maar wie zijn deze helden? Wij zochten de gulle gevers op bij bloedbank Sanquin en vroegen waarom zij hun bloed doneren.

Pagina 1 / 6
⟵ swipe swipe ⟶

Bloed doneren bij bloedbank Sanquin: gulle gever Wim

Bloedbank Sanquin
Foto: Jurgen Kwisthout

Bij de bloedbank Sanquin kan je kiezen of je (vol)bloed of bloedplasma komt doneren. Wim Otterman (57) heeft bewust voor de laatste optie gekozen. “Wanneer je bloedplasma doneert, is dat eenvoudiger te combineren als je veel sport”, vertelt de weldoener. “Hardlopen doe ik redelijk fanatiek, zo’n drie keer in de week. Als ik een halve liter bloed geef is dat lastiger.”

Plasma of volbloed

Hoe dat kan? Het doneren van bloedplasma is minder belastend voor het lichaam, omdat je de bloedcellen weer terugkrijgt. Bij het doneren van (vol)bloed geef je ook bloedcellen. Doordat je lichaam er langer over doet om rode bloedcellen aan te maken, kan het zeker voor fanatieke sporters aantrekkelijker zijn om plasma te doneren.

Van thuis uit meekregen

Het doneren van bloed (en later plasma) heeft Wim met de paplepel ingegoten gekregen. “Mijn vader deed het ook al, ik heb het van huis uit meegekregen”, vertelt hij. “Hoewel ik nu plasma geef, heb ik eerst jarenlang bloed gedoneerd. Het blijft natuurlijk vrijwillig om bloed te geven, maar eigenlijk zou iedereen die gezond is het moeten doen. Je vindt het normaal om bloed te krijgen als je in het ziekenhuis komt, maar dan moet er wel iemand zijn die het bloed afstaat.”

De eerste keer doneren

Bloedbank Sanquin
Foto: Jurgen Kwisthout

Waarom Manon Groffen (22) zich geroepen voelt om bloed te doneren bij de bloedbank van Sanquin? Noem het een stukje inlevingsvermogen én het feit dat ze weet dat er levens mee worden gered. “Ik werk zelf in de zorg, hier in het Bravis Ziekenhuis”, vertelt de jonge vrouw voor wie het de eerste keer is. “Omdat er bloed nodig is, geef ik het. Eigenlijk zouden meer mensen dat moeten doen, al moeten ze uiteindelijk wel zelf weten of ze komen doneren of niet.”

Bloedserieuze veteraan

Bloedbank Sanquin
Foto: Jurgen Kwisthout

Waar het voor Manon de eerste keer was, is Johan Jaspers (52) een veteraan in het doneren van zijn bloed. “Dit is mijn 75ste keer”, vertelt hij nuchter. “Mijn eerste keer was in militaire dienst, dat was in 1986. Destijds kreeg je daar een vrije dag voor, dus het kon niet vaak genoeg gebeuren”, grapt hij. “Daarna ben ik doorgegaan tot op de dag van vandaag.”

Te weinig donoren

Johan is duidelijk over het aantal donoren die er momenteel zijn: dat zijn er véél te weinig. “Mensen zouden actief moeten deelnemen”, gaat hij verder. “Je hoeft maar een paar keer per jaar te komen en het kost helemaal niet zoveel tijd. Daarnaast vind je in de bloedbank van Sanquin een stukje gezelligheid als je bloed komt doneren. En als ik klaar ben, neem ik vaak een roze koek. Die gaat er dan wel in!”

Bloed, zonder zweet en tranen

Bloedbank Sanquin
Foto: Jurgen Kwisthout

“Als je kind of jijzelf bloed nodig hebt, wil je toch ook dat het beschikbaar is?”, geeft Lucien van den Berge (49) aan. En daar slaat hij de spijker op z’n kop. “Het blijft natuurlijk een eigen keuze, maar er is wel een tekort. Naast plasmadonor, ben ik ook orgaandonor. Dezelfde reden zit daarachter.”

Tijd vrijmaken om te doneren

Doordat Lucien in de binnenvaart werkt, is hij vaak twee weken thuis om vervolgens de andere twee weken aan het werk te zijn. “Ik heb nu meer tijd dan eerst, dus het doneren gaat ook wat makkelijker”, geeft hij aan. “Ik heb één keer bloed gegeven, maar ben later overstapt naar bloedplasma. Daar was nog meer vraag naar dan bloed én ik heb blijkbaar goede aders.”

Wie A zegt, moet Bloed zeggen

Bloedbank Sanquin donor bloeddonor
Foto: Jurgen Kwisthout

Omdat ik (Joost van indebuurt) ook bloeddonor ben, laat ik zelf natuurlijk ook nog een halve liter achter. Wat mijn reden is? Ik kan het missen, dus waarom zou ik het niet doen? Op het moment dat ik een ongeluk krijg en bloed nodig heb, ontvang ik bloed dat iemand ooit gedoneerd heeft. Met dat in het achterhoofd probeer ik anderen te helpen.

Op de volgende pagina laten we in detail zien hoe het donatietraject bij de bloedbank eruitziet. Bang voor naalden of bloed? Zet je dan over je angst heen en ga door naar de volgende pagina. Liever toch niet? Klik dan hier om terug naar onze homepagina te gaan.

Bloed donoren gaat zo

We kunnen doen alsof onze neus bloed, maar het geven van de rode vloeistof die door onze aderen stroomt, is van levensbelang. In deze fotoreeks lees je stap voor stap hoe het het doneren van bloed bij de bloedbank van Sanquin gaat. Direct donor worden? Klik dan hier.

Eerst vul je een vragenlijst van de bloedbank in. Later stelt een medewerker een aantal vragen over je gezondheid. Foto: Jurgen Kwisthout
Is de vragenlijst ingevuld? Dan worden de antwoorden besproken en volgt er een keuring. Het checken van je bloeddruk is een vast onderdeel. Foto: Jurgen Kwisthout
Je krijgt een prik in je vinger om je HB (hemoglobine) te checken. Een belangrijk deel van hemoglobine bestaat uit ijzer. Met dit ijzer bindt hemoglobine zich aan zuurstof. Foto: Jurgen Kwisthout
Een druppeltje bloed wordt opgevangen zodat het gecheckt kan worden. Bij een man mogen de waardes tussen de 8.4 en de 12 liggen, bij vrouwen is dat tussen de 7.8 en 11. Foto: Jurgen Kwisthout
Na het prikje meet een apparaat de uiteindelijke HB-waarde van je bloed. Foto: Jurgen Kwisthout
Ben je door de keuring? Dan wordt de ader waarin geprikt wordt ontsmet. Foto: Jurgen Kwisthout
Vervolgens gaat de naald in een ader. Foto: Jurgen Kwisthout
Met een plakbandje wordt de naald vastgezet, zodat het geheel niet loslaat. Foto: Jurgen Kwisthout
Er wordt een beetje bloed apart gehouden, zodat het gecontroleerd kan worden. Foto: Jurgen Kwisthout
Tijdens het doneren beweegt de bak waar de zak bloed in ligt. Dit is om stollingen tegen te gaan. Foto: Jurgen Kwisthout
Gemiddeld duurt het doneren tussen de zes en acht minuten. Foto: Jurgen Kwisthout
Wanneer de donatie klaar is, gaat het apparaat piepen: jouw taak zit erop. Foto: Jurgen Kwisthout
De naald gaat eruit en de zak wordt losgekoppeld. Foto: Jurgen Kwisthout
Nog even een verbandje eromheen en klaar! En natuurlijk kan je na het doneren smikkelen van de beroemde roze koeken. Foto: Jurgen Kwisthout

 


Meer over Bloedbank Sanquin Bergen op Zoom ontdekken?

Bloedbank Sanquin Bergen op Zoom zorg

Vandaag gesloten

Bravis Ziekenhuis (Boerhaaveplein 3a), Bergen op Zoom

Bekijk meer:zorg

Lees meer:

Stichting Runningteam Altijd ééntje te veel roparun

Roparun voor Gérard: ‘Voor de mensen die ziek zijn is het veel zwaarder dan voor ons’

De Roparun is al jarenlang verbonden aan onze stad. De loop die van Parijs naar Rotterdam gaat, heef...
bravis-ziekenhuis-bergen-op-zoom bravis ziekenhuis

Oef! De nieuwe locatie van het mega Bravis ziekenhuis is bekend

Het was kop of munt: waar zou het nieuwe megaziekenhuis van Bravis gebouwd worden? Zou het Bergen op...
cliniclown rico verhoeven

Zó schattig: Rico Verhoeven verrast zieke Luca als CliniClown

Rico Verhoeven uit Halsteren mag dan een echte wereldster zijn, toch maakt hij tijd vrij voor zijn f...
Pagina 1 / 6
⟵ swipe swipe ⟶

adv.