Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wandelroute ‘Bevrijding in Beeld’ officieel geopend

Door Irma van Schaijk 3 april 2019

Afgelopen zaterdag vond de officiële opening plaats van de wandelroute ‘Bevrijding in Beeld’ in de Hofzaal van het Markiezenhof in aanwezigheid van wethouder Harijgens.

FoBoZ organiseert van 27 september t/m 4 oktober een fotomanifestatie,  ter gelegenheid van 75 jarige bevrijding van de Brabantse Wal. De wandelroute is een van de activiteiten van FoBoZ. Jac Leenaars , voorzitter van FoBoZ,  gaf in zijn openingstoespraak aan dat  de fotomanifestatie elke twee jaar gehouden wordt met een ander thema.

Oorlogsfotograaf

Het thema van de manifestatie in 2019  is ‘Vrij’. Aan de manifestatie nemen zo’n 120 amateurfotografen deel vanuit de Brabantse Wal die lid zijn van een fotoclub. Daarnaast wordt er ook een podium geboden  aan professionele fotografen. Dit jaar zijn dat Nick Franken en Gijs Proost. Bergenaar Gerben van Es, oorlogsfotograaf, werkt ook mee aan de expositie en al het een en ander vertellen over zijn werk. Gerben is in dienst van het ministerie van defensie en heeft onlangs de derde prijs gewonnen van de Zilveren Camera, een prestigieuze landelijke wedstrijd. Andere activiteiten die door Jac Leenaars genoemd werden, zijn de camera obscura die op de markt komt en laat zien wat de werking van het basis principe van een fototoestel is.

De tekst gaat verder onder de foto.

Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Leerlingen

Een tweede project dat door FoBoZ  gerealiseerd wordt is een educatief project en dat geleid wordt door Ido Verduin, samen met professioneel fotograaf Nick Franken. Zij bezoeken negen klassen, voortgezet en basis onderwijs, waarbij de leerlingen geleerd wordt hoe een beeld vast te leggen met camera of iphone. Het eindresultaat, een foto die door de leerlingen klassikaal gemaakt wordt, zal tijdens de fotomanifestatie geëxposeerd worden.

Brochure

Tijdens de opening reikte de voorzitter de brochure ‘Bevrijding in Beeld’ uit aan wethouder Andrew Harijgens, aan Wim Reijnders directeur West Brabants archief en aan Cees Meijer directeur  van het cultuurbedrijf. Jac hoopt dat met deze brochure en de foto’s langs de route een stukje geschiedenis tot leven mag komen, dat we blijven herdenken en ook de slachtoffers niet vergeten die voor onze vrijheid zijn gevallen.

Loop ook deze route

kunt deze route lopen tot 31 oktober, aan de hand van een brochure, zowel in het Nederlands als in het Engels, en via de  app Izi.travel. De brochure is te verkrijgen bij de VVV Brabantse Wal. De route kan ook met een gids van Stichting Bezichtiging Monumenten gelopen worden, deze wandelingen met uitleg kun je boeken bij de VVV en vinden plaats elke tweede woensdag en vierde zondag van de maand.

Meer informatie over Stichting FoBoZ vindt u op de website www.foboz.nl  of via facebook  https://www.facebook.com/fobozwestbrabant/

Lees ook:

bevrijding

Dit is het programma van 75 jaar bevrijding Bergen op Zoom

Dit jaar viert Bergen op Zoom dat de bevrijding 75 jaar geleden is. Een mooie gelegenheid om onze vr...

Het mooiste plekje van Bergen op Zoom volgens onze nieuwe gastfotograaf Micky Lint

Foto van de week: zo mooi is de Boulevard door de lens van onze gastfotograaf

adv.