Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Van militair terrein tot kermis: 9 x de oude Kijk in de Pot

Door Joost Verdult 26 juli 2020

Het stadspark de Kijk in de Pot is tegenwoordig een hotspot voor honden en hun baasjes. Deed je dat meer dan honderd jaar geleden, dan vlogen de kogels je om je oren op dit militair oefenterrein. Hoe heeft de Kijk in de Pot er in al die jaren uitgezien?

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

Statige mannen

Bergen op Zoom: Kijk in de Pot; militairen bij een tentenkamp, het voormalig militair oefenterrein ligt tussen de Binnenschelde en de Zuid-Westsingel. defensie militairen militair oefenterrein leger
Foto: West-Brabants Archief

Eerste Wereldoorlog

Bergen op Zoom: Kijk in de Pot; militairen bij een tentenkamp, het voormalig militair oefenterrein ligt tussen de Binnenschelde en de Zuid-Westsingel. defensie militairen militair oefenterrein leger eerste wereldoorlog oorlog belgische belgie vluchtelingen
Foto: West-Brabants Archief

In 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit. Hoewel Nederland neutraal bleef in de strijd, werden in België bloederige strijden uitgevochten. Als gevolg daarvan werd Bergen op Zoom overspoeld met Belgische vluchtelingen. De mannen, vrouwen en kinderen werden onder andere opgevangen op de Kijk in de Pot.

Aan het water

kogelvangers stadspark park kijk in de pot kiek in de pot schelde scheldeflat
Foto: West-Brabants Archief/Thom van Amsterdam

Tegenwoordig ligt de Kijk in de Pot aan de rand van de Bergse Plaat, vroeger lag het aan eb en vloed. De verschillen met vandaag de dag zijn enorm! Heb je toch een herkenningspunt nodig? Links achteraan staat de Schelde in de Borgvlietsedreef.

Trapveldje

Foto: West-Brabants Archief
Foto: West-Brabants Archief/Cees D. Vanwesenbeeck

De Kijk in de Pot was in 1986 nog een begroeid gebied aan de rand van de stad. Wanneer je door het oerwoud was, trof je een open veld aan. Als jij al wat ouder bent en van ’t Fort komt, heb jij hier vast wel eens een balletje getrapt.

Kogelvangers

kogelvangers stadspark park kijk in de pot kiek in de pot
De Kijk in de Pot in 1982. Foto: West-Brabants Archief/Thom van Amsterdam

Woonde je vroeger in de buurt van de Kijk in de Pot, dan is de kans groot dat jij hier als klein kind over de kogelvangers hebt gerend. Waarom dit ‘kogelvangers’ zijn? Vroeger was de Kijk in de Pot een militair oefenterrein en vingen de zandbergen de kogels op na een schietoefeningen. Gelukkig voor alle spelende kinderen was de Kijk in de Pot op de foto hierboven geen militair terrein meer.

Park in zicht

kogelvangers stadspark park kijk in de pot kiek in de pot
Foto: West-Brabants Archief/Guust van Dijck

In het jaar 2000 wordt hard gewerkt om het oude militair oefenterrein om te toveren tot een stadspark. Zo’n twintig jaar later ziet dit stukje Kiek er alweer anders uit. Het kleine bosje achter de Kijk in de Pot is ondertussen weg en heeft plaatsgemaakt voor grote woningen.

Kermis

Foto: West-Brabants Archief/Thom van Amsterdam kermis peperbus lucernaflat
De voorjaarskermis van 2003. Foto: West-Brabants Archief/Thom van Amsterdam

Denk je aan de kermis van Bergen op Zoom, dan denk je aan het stadspark aan de Zuid-Westsingel. Al jaren staat de voorjaarskermis op de grasvelden van dit stadspark in onze stad.

Concours Hippique

Bergen op Zoom ingang: Kijk in de Pot; militairen bij een tentenkamp, het voormalig militair oefenterrein ligt tussen de Binnenschelde en de Zuid-Westsingel. defensie militairen militair oefenterrein leger eerste wereldoorlog oorlog belgische belgie vluchtelingen concours hippique paarden
Foto: West-Brabants Archief/Ben Steffen

Naast de kermis is er nog een evenement dat jaarlijks terugkeert: de Concours Hippique. Op de foto is de editie van 1972 te zien.

Ingang van de Kiek

Bergen op Zoom ingang: Kijk in de Pot; militairen bij een tentenkamp, het voormalig militair oefenterrein ligt tussen de Binnenschelde en de Zuid-Westsingel. defensie militairen militair oefenterrein leger eerste wereldoorlog oorlog belgische belgie vluchtelingen
Foto: West-Brabants Archief/Guust van Dijck

In 2001 werd de karakteristieke ingang van de Kiek geplaatst op de hoek van de Zuid-Westsingel en de Gertrudisboulevard. Hoewel er de afgelopen twintig jaar veel is veranderd in onze stad, staat deze poort naar het park er nog steeds.

Lees meer:

geschiedenis Anton van Duinkerkenpark anton van duinkerkenpark - water - meer

Park voor het volk: ontdek de geschiedenis van het Anton van Duinkerkenpark

Wanneer je bij het bordspel 30 Seconds een stuk groen met water en hoog rond kunstwerk omschrijft, d...
A.M. de Jongpark (1) park

Het grootse verhaal achter het kleine A.M. de Jongpark: de man achter het park

Het Anton van Duinkerkenpark en de Kijk in de Pot zijn zo ongeveer de bekendste parken van Bergen op...
groen wandelen langs het water van de zoom natuur groen beekje water

[video] De Bergse Ardennen: zo mooi is wandelen langs de Zoom

Wanneer de bladeren van de bomen vallen, verandert het landschap soms in een canvas van een zeventie...
Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

adv.