Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De straat die werd vernoemd naar de vader van het Ravelijn: 5 x de Coehoornstraat van vroeger

Door Joost Verdult 12 juli 2020

De eindbaas van de Bergse vestingswerken wordt in onze stad geëerd met een scoutingvereniging, een voormalig park en een straatnaam: het gaat natuurlijk om Menno van Coehoorn. Omdat zijn Ravelijn en de ondergrondse gangen onder het huidige Hof van Asselbergs zó geniaal waren, kreeg deze militair strateeg, vestingbouwer én infanterist een eigen straat: de Coehoornstraat. Maar hoe zag die straat er vroeger uit?

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Groene straat

coehoornstraat
Foto: West-Brabants Archief

Deze foto uit 1906 is niet de weg naar het bos. Dit groene laantje is de oude Coehoornstraat, gezien richting de stad. Links achteraan is een stukje van basisschool De Krabbenkooi te zien, al heette deze plek waar je leert rekenen en schrijven toen nog anders. Ging je naar deze school, dan zat je op de Neutrale School.

Peperbus in zicht

coehoornstraat
Foto: West-Brabants Archief

Wacht even: in 1906 stond deze straat nog vol bomen, wat is er gebeurd met die hoge dingen die veel wind vangen? In 1919 zag je alleen nog wat bomen staan op de kruising met de Glymesstraat, voor de rest was het groen verdwenen. Toch had dat ook zo zijn voordelen: de Peperbus was daardoor van een nog grotere afstand te bewonderen.

Gefeliciteerd Koningin Wilhelmina!

coehoornstraat peperbus
Foto: West-Brabants Archief

De Coehoornstraat is niet alleen het stuk weg voor basisschool De Krabbenkooi. Wanneer je de kruising oversteekt om naar de binnenstad te gaan, ben je namelijk nog steeds in de Coehoornstraat. In 1923 werd op dat stukje Bergen op Zoom deze poort neergezet. De reden? Koningin Wilhelmina zat in dat jaar 25 jaar op de troon en dat móést natuurlijk gevierd worden.

Grote optocht

coehoornstraat basisschool de krabbenkooi optocht paard paarden wagen
Foto: West-Brabants Archief

We gaan weer iets verder terug in de tijd. Deze momentopname uit 1893 is toch zeker bijzonder te noemen. De versierde paarden en optochtdeelnemers staan klaar voor een grote stoet voor pastoor Muskens van de parochie van de Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopnemingkerk. De reden dat deze mensen uitpakten? Het was het gouden jubileum van pastoor Muskens. Op de achtergrond is basisschool De Krabbenkooi te zien, die aan het einde van de 19e eeuw nog de Van Goethemschool genoemd werd.

Honderd jaar oud

coehoornstraat basisschool de krabbenkooi
Foto: West-Brabants Archief

Basisschool De Krabbenkooi vierde in 1983 het 100-jarig bestaan. En hoe kan dat beter door spelletjes op straat te spelen?

Lees meer:

Minderbroederstraat

Wegwijs in Bergen op Zoom: de Minderbroederstraat ontleed

Op een druilerige avond loop je van de binnenstad naar cafetaria 't Singeltje voor een grote zak fri...
franse sortie straatnaam straatnaambordje

Entrée! Hier veroverden de Fransen in 1747 onze stad

De Steenbergsestraat, Wouwsestraat of de Bredasestraat: soms is de betekenis achter de straatnamen i...
zwembadweg bergen op zoom

Wegwijs in Bergen op Zoom: het verleden van de Zwembadweg

Heb jij wel een afgesproken op de Zwembadweg in Bergen op Zoom? Dan is de kans groot dat jij al wat ...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.