Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Pure nostalgie: terug naar het Bergen op Zoom van de jaren 1900

Door Joost Verdult 29 november 2020

Tijden veranderen en Bergen op Zoom verandert net zo hard mee. Denk jij er weleens aan hoe het vroeger in onze stad was? Zo zag het Bergen op Zoom er in de jaren 1900 uit. 

Pagina 1/10
⟵ swipe swipe ⟶

Zuivelstraat

Bergen op Zoom: Zuivelstraat; gezien richting Zuivelplein met erachter het Militair Hospitaal.
Foto: West-Brabants Archief

Het hondje links onderaan op de foto kijkt naar het winkelhart van Bergen op Zoom in 1900. Misschien herken je het niet direct, maar het huisdier en de drie personen staan in de Zuivelstraat. Op de achtergrond is het gouvernement te zien.

Regiment Infanterie

Bergen op Zoom: Plein 13; de muziek van het 3e Regiment Infanterie verzameld op het militaire oefenterrein Plein 13, het voormalige Glacis.
Foto: West-Brabants Archief

Bergen op Zoom was vroeger een militaire stad, dat bewijst ook deze foto uit 1905. De mannen hierboven hoorden bij het 3e Regiment Infanterie. De muzikanten stonden opgesteld op het oude militaire oefenterrein Plein 13.

Oude klooster

Bergen op Zoom: Halsterseweg; links het voormalige Karmelietessenklooster, gezien in noordwestelijke richting
Foto: West-Brabants Archief

Als je niet weet waar je naar kijkt, dan is dat niet zo raar. Dit straatbeeld is namelijk compleet veranderd. Links op de foto uit 1907 zie je het voormalige Karmelietessenklooster aan de Halsterseweg. Toen deze foto gemaakt werd, stond het klooster niet op Bergs maar op Halsters grondgebied. Ondertussen is dit stukje grond officieel Bergen op Zoom en staat hier appartementencomplex De Karmel.

Vischmarkt

Bergen op Zoom: Sint-Catharinaplein (Vischmarkt); gezien naar het zuiden met o.a. de voormalige visafslag.
Foto: West-Brabants Archief

Wat er vroeger op de Vischmarkt (tegenwoordig Sint-Catharinaplein) verkocht werd, kan je wel raden. Maar wis je dat op dit plein in de binnenstad ook een visafslag heeft gestaan? Op die plek werd de verse vis aan de mensen verkocht.

Oude station

Bergen op Zoom: Stationsplein. Het plein ligt aan het NS-station in het Centrum. Briefkaart met het stationsgebouw. Gebouwd in 1869 en gesloopt in 1970.
Foto: West-Brabants Archief

In de categorie ‘eeuwig zonde’: het oude station van Bergen op Zoom. Het pand, dat in 1869 gebouwd werd, lag er begin 1900 bij zoals op de foto hierboven. In de jaren 70 was het sprookjes voorbij en werd het oude station met de grond gelijkgemaakt.

Bosstraat

Bergen op Zoom: Bosstraat 12-14; samen De Mortier, vanaf 1610 Het Hof van Holland, gezien vanaf 'de Vlasmarkt' in noordelijke richting. Op nummer 12 tabakswinkel van S. Dietvorst.
Foto: West-Brabants Archief

De Bosstraat lijkt sinds begin 1900 amper veranderd te zijn, maar wanneer je op de details let valt je genoeg op. De boom die nu op het pleintje staat? Meer dan honderd jaar geleden was het stukje groen nog nergens te bekennen. Ook het rechtse hoekpand met de witte luifel is niet meer hetzelfde als toen, net zoals het gebouw waar frietzaak De Zalm zit.

Stalenbrug

BOZ001014Bergen op Zoom: Antwerpsestraatweg (Stalenbrug); het viaduct over de spoorlijn Bergen op Zoom - Vlissingen, gezien in noordelijke richting. 1900 1905 903
Foto: West-Brabants Archief

Tussen 1900 en 1910 zag de Stalenbrug van Bergen op Zoom er anders uit dan tegenwoordig. Naast de duidelijke stalen constructie van de brug, was de Stalenbrugstraat meer dan honderd jaar geleden nog een zandpad. Op de achtergrond is de watertoren te zien.

Watertoren

Brouwerijbaan; rechts de watertoren en de spoorlijn.
Foto: West-Brabants Archief

De watertoren die op de vorige pagina in de verte lag, zag er in 1906 uit zoals op de foto hierboven. Het toonaangevende John F. Kennedyviaduct, dat in 1958 in gebruik werd genomen, was er toen nog lang niet.

Met de Peperbus

Kremerstraat; gezien richting St. Gertrudiskerk op de Grote Markt. Vooraan rechts Kortemeestraat.
Foto: West-Brabants Archief

De Bergse Kremerstraat zag er ook in 1908 al gezellig uit. Dat het jonge meisje deze plaats in het Vierkantje kiest om op de foto te gaan, is niet zo gek. Met de Peperbus als achtergrond weet je in ieder geval zeker dat je foto perfect is. 

Auvergnestraat; gezien in oostelijke richting.
Foto: West-Brabants Archief

De

 

 

Pagina 1/10
⟵ swipe swipe ⟶

adv.