Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Iedereen kent de fontein wel! Maar wie was Janus Dingemans nu precies?

Door Frits Klasen 3 april 2020

Iedere Bergenaar is vast en zeker bekend met de fontein in de Burgemeester Stulemeijerlaan. Deze pronkt in een plantsoen op de grens tussen de Rijtuigweg en Bolwerk. Ontwerper van dit prachtwerk is Janus Dingemans, een naam die misschien niet meteen een belletje doet rinkelen. Maar hij was een grote naam in de wereld van edelsmeden en architectuur van begin vorige eeuw. 

Janus Dingemans werd geboren op 20 september 1874, als de zoon van meubelmaker Petrus Dingemans en Johanna Maria Steers. Hij is de oudste van acht kinderen. Janus krijgt zijn eerste tekenlessen aan de Bergse Stadsteekenschool. Na zijn militaire diensttijd ontmoet hij zijn toekomstige echtgenote Francisca Cornelia van Eerdewijk. Na de geboorte van hun eerste kindje verhuizen ze naar Delft en gaat Janus aan de slag bij Braat, een bedrijf dat zich bezighoudt met ornamenten.

(Tekst loopt door onder de foto)

Janus Dingemans Frans fontein
Janus & Frans Dingemans. Foto: West-Brabants Archief

Pierre Cuypers

Bij Braat ontmoet Janus in 1906 de, toen al, beroemde architect Pierre Cuypers. Pierre maakte zijn naam met de ontwerpen voor iconische gebouwen als Amsterdam Centraal Station, het Rijksmuseum en de Vondelkerk. Deze ontmoeting verandert het leven van de jonge Bergenaar. Want het is Cuypers die Dingemans de leiding geeft over een eigen smederij in Amsterdam. Met overnemen van deze smederij raakt zijn carrière in een stroomversnelling.

De werken van Janus

Janus zijn werk was al heel snel erg populair. Want veel dat in de Amsterdamse Smederij geproduceerd werd, was terug te vinden door heel Nederland. Enkele voorbeelden zijn de lichtmasten voor de Beurs in Amsterdam, de hekken voor de Nederlandse tuin op de Wereldtentoonstelling in Brussel van 1910 (waarvoor hij in de prijzen valt), de kroonluchters in de Koninklijke wachtkamers op de stations van Amsterdam en Den Haag. En natuurlijk de fontein in de Burgemeester Stulemeijerlaan.

(Tekst loopt door onder de foto)

fontein groene rijks
Foto: Jurgen Kwisthout

De fontein

Dit bijzondere staatsmonument in Bergen op Zoom werd in 1914 door Janus in zijn Amsterdamse werkplaats gesmeed. Dit was in opdracht van een groep Bergenaren die graag iets moois voor de, inmiddels gesloopte, Sint-Jozefkerk wilden hebben. In 1915 werd de fontein daar dan ook geplaatst onder toeziend oog van de toenmalige burgemeester en de zoete tonen van de Bergse fanfare Arbeid Adelt. Lang heeft de fontein niet kunnen genieten van de staanplaats, want zeven jaar later verhuisde het monument naar de huidige locatie aan de Burgemeester Stulemeijerlaan.

Lees ook:

gevangenis gevangenpoort open monumentendag Gevangenpoort kanon monument

Mysterie: tot wanneer was de Gevangenpoort een gevangenis?

De naam 'Gevangenpoort' verklapt al wat de functie van het oudste monument van Bergen op Zoom vroege...
Burgemeester Stulemeijerlaan

Tijdreis door de Burgemeester Stulemeijerlaan: ontdek de verschillen

De Burgemeester Stulemeijerlaan kennen we als de straat waar het CKB gevestigd is. Waar dit stukje s...
bergse zorg vroeger abg nonnen zieken ziek ziekenhuis

De helden van de zorg door de jaren heen: zo werden de Bergenaren vroeger verpleegd

Zorgmedewerkers hebben het momenteel extreem druk. Zij zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat...

adv.