Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Markiezenhof door de jaren heen: van adel tot ja-woord

Door Joost Verdult 26 mei 2019

Het Markiezenhof is eye candy voor Bergen op Zoom. Tegenwoordig heb je er een museum, kan je er trouwen of vinden er evenementen plaats zoals ProefMei. Maar wat was, en is, er te doen in dit stadspaleis? 

Page 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Vader van het Markiezenhof

jan metten lippen
Jan II van Glymes gaf opdracht om het Markiezenhof te laten bouwen. Foto: BN DeStem

Het was Jan II van Glymes, ook wel Jan mette Lippen, die in 1485 opdracht gaf voor de bouw van het Markiezenhof. Dit onderkomen was bedoeld voor de Heren van Bergen op Zoom. Van de oplevering van het paleis tot 1727 was de immense woning het huis van de mensen met poen en aanzien. Op de website van het Markiezenhof is te lezen dat het stadspaleis daarnaast ook tot eind 18e eeuw het bestuurscentrum was voor de markiezen.

Militaire verzorging

Een foto uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog (1914). Militairen bij kazerne het Markiezenhof aan de Steenbergsestraat. Foto: West-Brabants Archief

Nadat de hoge piefen uit het Markiezenhof waren, werd het historische gebouw gebruikt als militair hospitaal. Dat was van 1795-1819. Na deze tijd werd het paleis omgedoopt tot kazerne. In 1957 verdwenen de militairen uit het Markiezenhof, zo is te lezen op hun website.

Grote opknapbeurt

Reproductie van een oude prent. De toren van het Markiezenhof heeft er niet altijd uitgezien zoals we het nu kennen. Bron: West-Brabants Archief

In de jaren dat de militairen in het Markiezenhof zaten, is er amper naar het gebouw omgekeken. Het monument was zwaar vervallen en moest dringend worden opgeknapt. En dat gebeurde ook. In 1968 werd begonnen met een grote opknapbeurt die bijna twintig jaar duurde. Daarnaast kwam er een museum in het Markiezenhof en werd het stadspaleis opgesteld voor publiek. Leuk detail: de bovenkant van de toren van het Markiezenhof is helemaal nog niet zo oud. Dit is een herbouw van het origineel dat er ooit op heeft gezet. Pas tijdens de renovatie kwam dit ‘uitje’ er weer op.

Kleine grote vriend

De toren van het Markiezenhof die net zo groot is als een kind. In Madurodam kan het. Foto: ANP/ Robin Utrecht

Niet alleen in Bergen op Zoom vinden wij het Markiezenhof prachtig. Ook in Den Haag waren ze onder de indruk van het Bergse gebouw. Daarom kwam in 2003 het paleis in het klein in Madurodam. Dat snappen wij natuurlijk goed.

‘Ja, ik wil’

markiezenhof
Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Wat een plaatje! Wij begrijpen wel dat koppels hier elkaar hun eeuwige trouw beloven. Of ze het vervolgens waarmaken, is een ander geval. Volgens het Markiezenhof komen er jaarlijks honderden stellen naar dit stadspaleis om het ja-woord te geven, trouwfoto’s te maken of het grote feest te geven.

Proefbare mei

proefmei
Foto: John de Jong

Het hof van de markiezen is vandaag de dag het ideale podium voor verschillende evenementen. Denk hierbij aan ProefMei en jeugdmonumentendag. In dit eeuwenoude gebouw is altijd wel wat te beleven.

Lees meer:

Weet je nog? 5 x hier kwam elke Bergenaar vroeger

Bergen op Zoom is omringd door een prachtige natuur. Of je nu liever naar het bos gaat of kiest om t...

Auto’s in hartje centrum: vroeger was het heel normaal

Wanneer je op het terras van de Grote Markt zit, kan je het je bijna niet meer voorstellen dat het o...

Herdenking en bevrijding: 7 x foto’s van Bergen op Zoom in oorlogstijd

Op 4 mei herdenken we de oorlogsslachtoffers, op 5 mei vieren we dat wij leven in vrijheid. Hoe zag ...
Page 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

adv.