Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in: een reisje door de geschiedenis van de Krabbenfoor

Door Joost Verdult 28 juli 2019

Kraampjes, Pasar Palam, optredens: ieder jaar in juli verandert de Bergse binnenstad in een traktatie voor je ogen, tong en oren. We hebben het natuurlijk over de Krabbenfoor. Dit jaar is het de 55e keer dat de braderie weer in het centrum staat. Dit jaar is er een Franse markt, een Sport en Healthy zone en een Festival van het Goede Leven. Maar hoe zat dat vroeger? Wij slenteren samen met jou langs de Krabbenfoor van vroeger.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

De eerste Krabbenfoor

Krabbenfoor 1965 eerste editie
Foto: West-Brabants Archief

In 1965 werd voor de eerste keer de Krabbenfoor gehouden. Deze naam werd trouwens nog niet aan het evenement gegeven. Lange tijd heette de jaarmarkt in Bergen op Zoom gewoon de braderie. Het was wethouder Van Heijst die halverwege de jaren 60 het eerste lintje mocht doorknippen.

Muzikale boodschappers

krabbenfoor
Foto: West-Brabants Archief/Dagblad De Stem

Hadden ze al een fotocamera in de middeleeuwen? Natuurlijk niet, hier zie je de opening van de Krabbenfoor in 1970. Het muzikale spektakel wordt verzorgd door zogenaamde herauten. In de middeleeuwen waren dit de boodschappers en ceremoniemeesters. Ze deden officiële verklaringen voor het hof en kondigden gasten aan. De mannen waren er natuurlijk allang niet meer in de jaren 70 van de vorige eeuw, maar indrukwekkend om naar te kijken blijft het wel.

Afstruinen

Krabbenfoor
Foto: West-Brabants Archief

Jagen naar koopjes en verborgen pareltjes vinden. In 1979 was het niet veel anders dan nu. We struinden langs de kramen op zoek naar een bijzondere schat. Of die schat op de foto verborgen was? Wij weten het niet. De vrouw op de foto lijkt niet zo onder de indruk te zijn van de spullen die in de stand te koop zijn.

Pump it up!

krabbenfoor
Foto: West-Brabants Archief

Wat een drukte tijdens de opening van de Krabbenfoor in 1986. Leuk detail: de waterpomp die destijds nog op de Grote Markt stond, vind je nu op het Zuivelplein. Met een druk op de knop krijg je nog steeds water uit de pomp dat je gewoon kunt drinken.

Poort naar het feest

Krabbenfoor stadspoort
De Krabbenfoor van 1996. Foto: West-Brabants Archief

Grote kans dat dit beeld je nog bij is. Op verschillende plekken waar vroeger de stadspoorten stonden, werden tijdens de Krabbenfoor varianten van triplex neergezet. Niet beschermend tegen de vijand, wel leuk voor het historisch besef. Een van de poorten stond destijds bij V&D, ook wel de Wouwse poort. Andere plekken waar de originele poorten en de replica’s tijdens Krabbenfoor stonden, waren de Steenbergsestraat (Steenbergse Poort) en de Bosstraat (Bospoort). Later werd deze laatste poort vervangen door een moderne variant met een gouden dak en roestkleurige poten. En de vierde poort? Die staat er nog, dat is de Gevangenpoort.

Lees meer:

Annemaria koekoek! Bergse basisscholen door de jaren heen

Stond je vroeger nog te springen om naar school te kunnen en met vriendjes te spelen, zo ben je tege...

Toen in: oud-burgemeesters van Bergen op Zoom

Natuurlijk weet jij dat Frank Petter de burgemeester is van Bergen op Zoom. Toch heeft de burgervade...
bergen op zoom De grote Markt (2) peperbus terras lekker weer zomer hoe oud is bergen op zoom

Back to the 80’s! 5 x Bergen op Zoom in de tijd van Miami Vice en beenwarmers

De val van de Berlijnse muur, de opkomst van schoudervullingen en Beatrix werd ingehuldigd als konin...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.