Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Neem een duik in de Bergse geschiedenis: baantjes zwemmen deed jij vroeger hier

Door Joost Verdult 11 augustus 2019

Watertrappelen, schoolslag of de vlinderslag. Wij zijn waterratten pur sang. Waar we in zwembad De Melanen in een buitenbad plonzen en vanaf september weer naar De Schelp mogen, zwommen we vroeger bij andere zwembaden in de stad. Ga met ons kopje onder en ontdek: zwemmen deden we vroeger op deze plaatsen in Bergen op Zoom.

Pagina 1 / 5
⟵ swipe swipe ⟶

Zwemmen in Bergen op Zoom: plonzen in zout water

oude zwembaden zwemmen zoutwaterbad bergen op zoom
Foto: West-Brabants Archief

Geen chloor, geen stroomversnelling en geen bubbelbad. Tijdens de warme dagen in 1966 sprong je in het gemeentelijk zoutwaterbad aan de Calandweg. Op de voorgrond zie je het herenbad, met een aantal waaghalzen die een sprong van de duikplank aandurfden.

Terug naar de natuur

de heide zwemmen water meer bergen op zoom
Foto: West-Brabants Archief

Zwemmen in een zwembad is leuk, maar in de natuur kan het net zo goed. In 1976 gingen de mensen nog massaal naar de Heide. Op het stuk tussen de zwemvijver en de vijsvijver bij het paviljoen kon je uitstekend zonnen en dobberen. Ga je verder terug in de tijd, zo rond de jaren 30, dan was een badplaats zoals de Duintjes (richting Hoogerheide) ook een place to be.

Orgelzwemmen

zwembad gageldonk zwemmen orgel lammertientje
Foto: West-Brabants Archief

Waar sommigen kozen om te dobberen in de Heide, gaven anderen de voorkeur aan zwembad Gageldonk. In april 1973 opende dit zwembad met binnen- en buitenzwembaden. Op deze foto in 1982 zie je kinderen die in de buitenlucht de afkoeling zoeken. Rechts op de foto zie je het stadsorgel Lammerientje die de hits dropt.

Het ‘nieuwe’ zwembad

zwemmen bergen op zoom zwembad de schelp 1999
Foto: West-Brabants Archief

Dit lijkt alweer honderd jaar geleden. Toch heeft zwembad De Schelp ‘pas’ eind 1999 de deuren geopend. En dat is inderdaad al zo’n 20 jaar geleden. Zwembad Gageldonk verdween en het zwemhuis met karakteristieke groene glijbaan kwam daarvoor in de plaats.

Het ‘nieuwe nieuwe’ zwembad

zwembad de schelp opening
Alvast een sneak preview. Via de gang bij de kleedkamers kijk je zo het zwembad in. Wil je álles zien? Binnenkort lees je meer op de website van indebuurt. Foto: zwembad De Schelp

Tijden veranderen, zo ook voor het ‘nieuwe’ zwembad. Nadat De Schelp zo’n anderhalf jaar dicht was, is op maandag 2 september de heropening van het zwembad gepland. De muren hebben een fris likje verf gekregen, de installaties zijn nagekeken en het interieur gepimpt. In september 2019 maak je op die manier kennis met het ‘nieuwe nieuwe’ zwembad.

Lees meer:

verkeersongelukken bergen op zoom snelweg vrachtwagen sleepwagen takelwagen

De brokkenpiloten van toen: verkeersongelukken in Bergen op Zoom

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zelfs met automatische remsystemen, motorhelmen en airbags gaat...
krabbenfoor

Toen in: een reisje door de geschiedenis van de Krabbenfoor

Kraampjes, Pasar Palam, optredens: ieder jaar in juli verandert de Bergse binnenstad in een traktati...

Annemaria koekoek! Bergse basisscholen door de jaren heen

Stond je vroeger nog te springen om naar school te kunnen en met vriendjes te spelen, zo ben je tege...
Pagina 1 / 5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.