Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: hoe wordt in de winter extra voor daklozen gezorgd?

Door Joost Verdult 12 januari 2020

Niemand verwacht dakloos te worden. Toch klopten volgens de BN DeStem in 2018 bijna 450 mensen bij de daklozenopvang in de Zuid-Oostsingel aan. Hoewel het begin januari niet vriest dat het kraakt, is een dakloos bestaan in de koude maanden van het jaar allesbehalve prettig. Hoe wordt in de winter extra voor daklozen gezorgd?

In Bergen op Zoom kunnen daklozen tijdens de koudere dagen in het jaar gebruikmaken van een speciale regeling. Deze zogenaamde koudweerregeling betekent dat dak- en thuislozen tijdens de gure dagen van het jaar eerder bij de maatschappelijke opvang van WijZijn Traverse Groep binnen mogen lopen.

Eisen voor een slaapplekje

Wanneer het dus écht koud is, is er altijd een slaapplek voor dak- en thuislozen beschikbaar bij de maatschappelijke opvang. En met ‘écht koud’, bedoelt de organisatie een temperatuur van nul graden en kouder. Als de graden Celsius op of onder het vriespunt komen, volgt er een tijdelijke uitbreiding van de capaciteit van de nachtopvang. In plaats van 18 bedden, worden dan dertig slaapplaatsen gemaakt. Ook is de opvanglocatie tijdens vorst de hele dag open, terwijl deze normaal overdag een paar uur sluit.

Actief mensen zoeken

Zelfs tijdens de koudste dagen van het jaar zijn er daklozen in Bergen op Zoom die niet komen opwarmen in de opvang. Om die reden gaan verschillende hulpverleners actief op zoek naar deze mensen. De Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ), WijZijn Traverse Groep, de gemeente en de politie bundelen dan hun krachten, om dak- en thuislozen te motiveren om naar de opvang te gaan. Lukt het overtuigen toch niet of past iemand niet binnen de opvang? Dan wordt er gekeken naar een alternatief, zoals een kort verblijf in de GGZ.

Lees meer:

Wim gaat met een bakfiets soep brengen bij daklozen in Bergen op Zoom

Kijk, dit vinden we nou een mooi initiatief: Wim Ligtenberg wil met een bakfiets soep gaan brengen b...
dakloos

Mooi kerstverhaal: Yeri Goossens komt op voor daklozen

Yeri Goossens heeft haar bedrijfje aan Plein 13. Een plekje waar de dak- en thuislozen haar steeds w...
wijkagent daphne

Wijkagent Daphne: “Ik heb zwervers, drugs, scholen, verkeer, ondernemers en evenementen”

Sinds een maandje is Daphne Wansink de (tijdelijke) wijkagent in het centrum van Bergen op Zoom. Na ...

adv.