Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: hoe wordt het vastenavendliedje gemaakt?

Door Joost Verdult 13 februari 2020

Ieder jaar voor het Neuzebal begint, is het weer even spannend: hoe zou het nieuwe vastenavendnummer klinken? Waar vroeger originele melodieën gebruikt werden, worden de liedjes tegenwoordig anders gemaakt. Ieder jaar verrast de Stichting Vastenavend ons op nieuwe muziek met een nieuwe tekst. Hoe wordt een vastenavendliedje gemaakt?

De Kemmissie Prottekol is verantwoordelijk voor het nieuwe liedje. Een van de mannen die zich bezighoudt met de vastenavendnummers, is Rob van den Aarsen van de Stichting Vastenavend. “Alle boeren dragen hierin hun steentje bij”, vertelt hij. “En en petit comité (vertrouwelijk in een klein gezelschap, red) wordt het liedje verder uitgewerkt zoals het uiteindelijk wordt uitgebracht”, vertelt de man die ook wel de meziekboer wordt genoemd.

Zo wordt het vastenavendliedje gemaakt

Op het moment dat Prottekol het motto bekendmaakt, begint een klein club met het schrijven van de muziek een een faketekst. “Deze faketekst is feitelijk bedoeld om aan de overige tekstschrijvers een rijmschema aan te reiken”, vertelt de meziekboer. “Als het melodietje dan door Prottekol is goedgekeurd, kunnen we verder aan de slag met teksten en het schrijven van de muziekarrangementen.”

(Tekst loopt verder onder de foto)

nieuwe liedje Vastenavend 2020 neuzebal prins nilles III
Prins Nilles III tijdens het Neuzebal. Foto: Stichting Vastenavend

De eerste noten op papier

Wanneer Prottekol de melodie heeft goedgekeurd, gaat de muziekclub verder met de teksten en het schrijven van de muziek. De eerste klanken van een nieuw vastenavendnummer worden meestal al in de zomer gemaakt. Tegen de tijd dat er gestart wordt met de teksten, vallen de bladeren alweer van de bomen. Tussen Sinterklaas en Kerstmis duikt de Stichting Vastenavend de studio in om het nummer op te nemen.

De studio in

Rond de feestdagen neemt de Stichting Vastenavend het nummer op in een studio in Hilversum. De opnames van het orkest en het koor zijn wel op dezelfde dag, maar niet tegelijk”, vertelt Rob. “In de ochtend nemen we het orkest op en als zij weg zijn, komt Prottekol om het liedje in te zingen.” Leuk weetje: de orkestleden mogen de muziek dan al wel gespeeld en gehoord hebben, de tekst blijft ook voor hen geheim.

De geheimen van een goed liedje

Waar een goed nummer aan moet voldoen en hoe een lekker vastenavendliedje wordt gemaakt? Dat is volgens Rob lastig te zeggen. “Van oudsher vinden we dat het een mars moet zijn, die zorgt voor de dweil-kedans. De inspiratie komt uit het motto”, verklapt hij. “Het is gemakkelijker muziek op een tekst te schrijven, daarom is er die faketekst, die ook op het motto betrekking heeft. “Het motto hoort uiteraard altijd in het liedje, voorin als aanhef of achteraan als conclusie, maar we hebben ‘m ook wel midden in een liedje gehad of in een van de coupletten. Verder krijgt een liedje z’n kracht ook uit een rijmschema of zelfs binnenrijm of alliteratie (gelijkheid van de beginklank, red). Allemaal elementen die een nummer nog krachtiger kunnen maken.”

‘Het liedje moet voor iedereen zingbaar zijn’

Muzikale grenzen van het nummer

Maak je een muziekstuk à la Mozart, dan is de kans groot dat geen dweilbendje de muziek kan spelen. Maak je een liedje zoals Vader Jacob, dan is het moeilijk om de Krabbe met het nummer te boeien. Wat zijn dan de muzikale grenzen van een vastenavendnummer? “Op de allereerste plaats: we maken een liedje, dus het moet zingbaar zijn, voor iedereen en voor elke leeftijd. Daarnaast moet het uiteraard ook door onze talrijke bandjes gespeeld kunnen worden. Dat is wel eens een uitdaging… Voor de dweilbendjes wordt altijd wel een vereenvoudigd arrangement gemaakt van het origineel dat op de opname staat. Maar zij die de originele willen, kunnen die ook krijgen.”

(Tekst loopt verder onder de foto)

weekendnieuws bergen op zoom vastenavend nieuwe liedje Vastenavend 2020 neuzebal neuzebal
Een afgeladen Stoelemat oefent het nieuwe liedje tijdens het Neuzebal. Foto: Jurgen Kwisthout

Favorieten van de meziekboer

Als meziekboer van de Stichting Vastenavend gaat Rob aan de slag, zodat zijn werk tijdens het Neuzebal gezongen kan worden. Maar wat is zijn eigen favoriet? “Da’s heel moeilijk”, geeft hij aan. “Een van mijn eigen favorieten is ‘k Eb ’t voorjaar in m’n kop uit 2014.” En welk nummer hij leutig vindt die niet van zijn hand komen? “Verder vind ik Me zijn weer onder ‘n oedje te vangen uit 1968 een heerlijk nummer, maar er zijn er nog véél meer!”

Lees meer:

krabben bergenaren

Mysterie: waarom noemen ze Bergenaren eigenlijk ‘Krabben’?

Zo rond de Vastenavend staat Bergen op Zoom beter bekend als het Krabbegat en worden Bergenaren Krab...
nar prins vastenavend

Bergs mysterie: waarom heet het bij ons Vastenavend en geen carnaval?

In Bergen vieren we Vastenavend, in Roosendaal (en in de rest van Brabant) noemen ze het carnaval. W...
luchtfoto's bergen op zoom peperbus grote markt

Mysterie: wat was eind jaren 90 de reden van de explosieve Bergse bevolkingsgroei?

Nooit eerder liepen zoveel mensen rond op onze planeet. Waar in 1996 Fluitsma & Van Tijn nog zongen ...

adv.