Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: wie zijn die twee personen in de beeldentuin van het Markiezenhof?

Door Joost Verdult 23 november 2019

In de beeldentuin van het Markiezenhof staan – zoals de naam al zegt – verschillende beelden op hun sokkel terwijl de tijd aan ze voorbijtrekt. Een werk dat opvalt, is een voorovergebogen man die voor een kind met een hamer in zijn hand staat. Wie zijn deze twee personen en waarom hebben deze twee mannen een plek in de beeldentuin van het Markiezenhof verdiend?

Maak kennis met Anthonis (Antoon) Keldermans en zijn jonge zoon Rombout II. Zegt dit je niks? De Vlaamse architect Anthonis was de ontwerper en bouwer van onder andere het Markiezenhof in 1485, de Sint Gertrudiskerk in 1489 en het Kasteel van Borgvliet rond 1504. Jaren daarvoor werd hij aangesteld tot hoofdbouwmeester van het markiezaat Bergen op Zoom. Anthonis werkte samen met zijn zoon Rombout II aan het Markiezenhof.

(Tekst loopt door onder de foto)

beeldentuin standbeeld markiezenhof Anthonis (Antoon) Keldermans en zijn jonge zoon Rombout II
In de beeldentuin staan verschillende werken. Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Bouwersfamilie

Terug naar de beeldentuin van het Markiezenhof. Wanneer je naar het beeld kijkt, zie je de jonge leerling Rombout II voor zijn vader staan met hamer en beitel. Een herinnering aan de bouwkundige erfenis die de familie Keldermans heeft achtergelaten in Bergen op Zoom. Dat Rombout II de genen van zijn vader had, bleek wel uit zijn eigen latere projecten. De jonge Keldermans was verantwoordelijk ontwierp het kasteel van Wouw en verbouwde de kerk in het dorp tot het formaat zoals je het tegenwoordig nog kent. Uiteindelijk werd hij zelfs de persoonlijke architect van keizer Karel V.

Kunstenaar van het beeld

Het beeld van Anthonis en Rombout is in 1986 gemaakt door de Amsterdamse Arie Teeuwisse. Het werk op het terrein van het stadspaleis is niet het enige dat van zijn hand is. Ook het beeld van de Muskus-Os (1977) voor het stadskantoor in de Jacob Obrechtlaan heeft hij gemaakt.

(Tekst loopt door onder de foto)

stadskantoor Muskus-Os standbeeld os gemeente bergen op zoom
Het andere kunstwerk van Arie Teeuwisse in onze stad. Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Heb jij een mysterie?

Loop jij met een brandende vraag rond, maar heb je geen tijd om je eigen mysterie op te lossen? Stuur een mail naar [email protected]. Dan zoeken wij het voor je uit!

Lees meer:

Mysterie: waarom heet Jan metten Lippen zo?

Het Markiezenhof wordt ieder jaar in mei omgebouwd tot het culinair festival ProefMei. Dit stadspale...

Markiezenhof door de jaren heen: van adel tot ja-woord

Het Markiezenhof is eye candy voor Bergen op Zoom. Tegenwoordig heb je er een museum, kan je er trou...
Menno van Coehoorn

Mysterie: wat deed Menno van Coehoorn?

Een straatnaam, scoutingvereniging en vroeger een park. De naam Menno van Coehoorn komt overal in Be...

adv.