Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: wie is het standbeeld boven de poort van het Markiezenhof?

Door Joost Verdult 14 december 2019

Wanneer je als een paard met oogkleppen door onze stad loopt, vergeet je soms hoe prachtig ons centrum is. Wij helpen je de oogkleppen af te toen en omhoog te kijken. Als je dat in Bergen op Zoom bij de poort van het Markiezenhof doet, zie je een standbeeld staan. Wie is die man die een kind vasthoudt en waarom staat het beeld daar?

Graag stellen wij je voor aan Sint-Christoffel die boven de toegangspoort van het Markiezenhof in Bergen op Zoom een oogje in het zeil houdt. In zijn handen draagt hij het kindeke Jezus. Maar waarom eigenlijk?

De legende van Sint-Christoffel

Volgens de legende was Sint-Christoffel een reus die door de kluizenaar Antonius werd bekeerd, geeft Stichting Kunst in de Openbare Ruimte aan. Als veerman droeg deze reus de bekeerde gelovigen over de rivier. Op een dag kwam volgens de legende een kind bij hem dat ook naar de overkant wilde. Onderweg naar de overkant werd het kindje volgens het verhaal steeds zwaarder.  Wat bleek? Het was het kindje Jezus dat het geloof van Christoffel wilde testen. Daarnaast is Sint-Christoffel de patroonheilige van onder andere reizigers, timmerlieden en de onverwachte dood.

(Tekst loopt door onder de foto)

markiezenhof bergen op zoom
Het beeld van Sint-Christoffel vind je boven de grote poort aan de Steenbergsestraat. Foto: Jurgen Kwisthout

Cadeautje in de stad

Het standbeeld boven de poort van het Markiezenhof is in 1914 gegeven door de gemeente Bergen op Zoom. Het werd aangeboden aan het derde regiment infanterie die in 1914 exact honderd jaar bestond. Het beeld is gemaakt door Atelier Custers, dat onder andere met hulp van beeldhouwer Piet van Dongen werd gemaakt.

(Tekst loopt door onder Facebookpost uit 2015)

Meer van Christoffel

Het is dus Sint-Christoffel die boven de poort van het stadspaleis staat, maar wist je dat ook de schouw in de Hofzaal naar hem vernoemd is? De natuurstenen Christoffelschouw werd in de zestiende eeuw in Mechelen gemaakt en is vernoemd naar de man achter dit mysterie. Op de schouw wordt de heilige Antonius afgebeeld.

Lees meer:

Markiezenhof door de jaren heen: van adel tot ja-woord

Het Markiezenhof is eye candy voor Bergen op Zoom. Tegenwoordig heb je er een museum, kan je er trou...
militairen bergen op zoom plein 13

Geeeeef acht! Zo zagen de militairen in Bergen op Zoom er vroeger uit

De Cort Heyligerskazerne, de Wilhelminakazerne (tegenwoordig de muziekschool) of het Markiezenhof: a...
bergs winterparadijs ijsbaan

Mysterie: hoe wordt tijdens het zachte weer de ijsbaan in Bergen op Zoom koud gehouden?

Waar we in oude prentenboekjes Sinterklaas over besneeuwde daken zagen lopen, zo sneeuwloos is het t...

adv.