Wegdromen bij andere eeuwen: 5 x oude prenten van Bergen op Zoom
Dat onze stad er in 1920 anders uitzag dan in 1980 klinkt logisch. Dankzij fotografie weten we precies hoe de…
Je hoeft niet lang naar de foto hierboven te kijken om te ontdekken dat het bordes van het Bergse stadhuis er vroeger anders uitzag. Wat is er met dit stukje monument gebeurd?
Beelden van leeuwen, vazen en een open balustrade: de trappen van het stadhuis van Bergen op Zoom zagen er op de foto hierboven een stuk anders uit. Sinds de renovatie, die tussen 1934 -1937 werd uitgevoerd, onderging het gebouw een flinke metamorfose.
Hoewel het hele stadhuis in de jaren dertig werd aangepakt, kwam vooral het deel bij de trappen er anders uit te zien. Vergelijk je de foto hierboven met die hier beneden, dan valt het je op dat er verschillen zijn. Zo zijn de stenen vazen links en rechts aan het begin van de trappen verdwenen. En op de plekken waar tegenwoordig de bolvormen op de trap staan, stonden vroeger twee leeuwen. Misschien nog wel het grootste verschil: voor de restauratie was de balustrade open. Vanuit de Grote Markt keek je zo op de trappen van het stadhuis.
(Tekst loopt verder onder de foto)
Waarom de sierlijke trappenversiering heeft plaatsgemaakt voor een redelijk saaie afwerking? Volgens De Waterschans is het denkbaar dat het te maken had met de slechte staat waarin de onderdelen van het stadhuis verkeerden. In de afgelopen eeuwen is het bordes regelmatig hersteld en vernieuwd. De rijkelijk versierde trappen zoals op de bovenste foto stammen uit de tweede helft van de negentiende eeuw.
(Tekst loopt verder onder de foto’s)
Voor de opknapbeurt, die ongeveer honderd jaar geleden werd uitgevoerd, vond je dus beelden van stenen vazen en leeuwen aan de rand de stadhuistrappen. Deze stammen uit het midden van de achttiende eeuw.
Hoewel de beelden van de leeuwen niet meer op de Grote Markt staan, zijn ze nog steeds te bewonderen. Tegenwoordig staan ze bij het West-Brabants Archief, voor het Koetshuis van het Markiezenhof. Maar dat is niet het enige. Tegenover het archief staat een grote steen met het stadswapen tegen de gevel van het stadspaleis. Ook dit was vroeger een onderdeel van het stadhuis.
(Tekst loopt door onder de foto)
Naast het bordes is er sinds de renovatie meer veranderd aan het Bergse stadhuis. Zo zag het deel van het poortje boven de Sint-Annastraat er vroeger een stuk somberder uit, waren de raamluiken niet rood-wit en stonden er vroeger drie beelden in de nissen van de gevel (terwijl dat er tegenwoordig twee zijn).
In onze gids
Populaire rubrieken