Bergs mysterie: waar komt de naam Bergen op Zoom vandaan?

Door Irma van Schaijk 31 maart 2018

Heb je je weleens afgevraagd waar de naam Bergen op Zoom vandaan komt? Wij waren er toch wel nieuwsgierig naar, dus zochten het voor je uit!

Als je veel fietst, merk je het vanzelf: Bergen op Zoom is niet vlak! Er zijn heel wat hoogteverschillen en dat komt door de ligging op de Brabantse Wal. Daar komt ook het woord Zoom vandaan. Dat heeft niets te maken met het riviertje de Zoom! Zoom verwijst naar de de grens tussen hoog en laag. Maar in andere verklaringen komt Zoom van het woord soma, wat moeras betekent.

Meer weetjes:

  • De naam Bergen op Zoom staat op de Arc de Triomphe in Parijs als een van de veroverde steden van het Franse Rijk.
  • Tot de Franse overwinning van 1747 stond Bergen op Zoom bekend als La Pucelle (de maagd), omdat deze nog nooit veroverd was door een vijandelijke mogendheid.
  • Bergen op Zoom wordt ook wel de kermisstad van Nederland genoemd. Veel exploitanten hebben hier hun origine en de draaiorgels van Perlé werden er gebouwd. In het Markiezenhof is een permanente tentoonstelling gewijd aan de kermis en zijn nog oude attributen van onder meer het carrousel tentoongesteld. De bekende stoomcarrousel in de Efteling is ook van Bergse makelij, gebouwd door J.W. Janvier.
  • Bergen op Zoom is ook een heel klein plaatsje in Suriname.

Lees ook:

bergen op zoom australie buitenland

Bergs mysterie: waar vind je Bergen op Zoom in het buitenland?

Pas geleden zochten we uit waar in Nederland een Bergen op Zoomstraat is (in Eindhoven en Den Bosch)...

Meer over

Mysteries

adv.