Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: wat is het verhaal achter verdedigingswerk Fort de Roovere?

Door Joost Verdult 27 juli 2019

Fort de Roovere
Fort de Roovere in 1748. Bron: West-Brabants Archief

Fort de Roovere was krachtpatser

Hoge en gemetselde muren, die had het fort volgens de West-Brabantse Waterlinie niet. De verdediging bestond uit dikke aarden wallen, die de gietijzeren kogels beter konden opvangen dan een stuk steen. Om het de vijand extra moeilijk te maken, lag daar een natte gracht, een gedekte weg en een glacis (schuin aflopend terrein) omheen. In totaal had de krachtpatser een omvang van 839 meter. Om de verdediging nóg sterker te maken, werd in de 18e eeuw begonnen met de Liniewal tussen Fort de Roovere en Bergen op Zoom. Hoewel de buitenkant indrukwekkend geweest moet zijn, was het binnenterrein eenvoudig. Volgens de West-Brabantse Waterlinie stonden er barakken, magazijnen, een kerkruimte en een eigen huis van de commandant.

(Tekst loopt door onder foto)

Fort de Roovere
Een luchtfoto van het fort uit 2011. Op deze foto is de Mozesbrug (achteraan in het midden) al aangelegd. Bron: West-Brabants Archief

Het gevaar is geweken

Fort de Roovere heeft volgens Zuiderwaterlinie Noord-Brabant flink wat vijanden tegengehouden. Spanjaarden, Fransen en Belgen: ze kwamen er niet langs. In 1816 werd het fort opgeheven als vestingwerk. Doordat de natuur er mee aan de haal ging, verdween de kale vlakte die omringd was met water onder een dikke laag groen. In 2010 is het verdedigingswerk helemaal opgeknapt en werd de verdediging door de natuur teruggeven aan de mens.

Pompejus de Roovere

Leuk weetje: de Pompejustoren die op Fort de Roovere staat én het verdedigingswerk zelf, zijn vernoemd naar Pompejus de Roovere. Deze man was namens de Staten van Holland verantwoordelijk voor de bouw van verdedigingswerken op verschillende plaatsen. Nu het gevaar geweken is, kan je boven het fort even tot rust komen en wat drinken. Precies op de plek waar eeuwen daarvoor militairen de stad probeerden te beschermen.

Lees meer:

processierups bergen op zoom

Mysterie opgelost: zo ziet de eikenprocessievlinder eruit

We hoeven je waarschijnlijk niet meer te vertellen hoe de eikenprocessierups eruitziet. Grote kans d...
grebbe

Mysterie: wat was het nut van de Grebbe?

Er is een basisschool, medisch centrum en natuurlijk de watergang onder de stad zelf naar vernoemd: ...
Sint Gertrudiskapel kapel

Mysterie: waarom staat er een kapel in de Scheldelaan?

Wanneer je vanuit de Plaat naar de Olof Palmebrug rijdt, zie je aan je rechterkant een opmerkelijk w...

adv.