Bergs mysterie: waar komt de naam Gebouw-T vandaan?
Daar sta je dan. Het optreden in poppodium Gebouw-T gaat bijna beginnen en een vriend is nog snel wat te...
Wanneer je in de binnenstad omhoog kijkt, zie je dat veel oude gevels prachtige versierd zijn. Heb je dat ook wel eens bij het stadhuis op de Grote Markt gedaan? In gouden letters zie je daar mille periculis supersum staan. Mille periculis wat? Zo nieuwsgierig als wij zijn, doken wij in het Latijnse mysterie van onze stad. Want waarom staat die leus daar?
Voor een historische vraag, zetten wij natuurlijk onze historische troef in: het West-Brabants Archief. Volgens de kenners van de Bergse geschiedenis, zijn de Latijnse woorden er tijdens de bouw van de nieuwe gevel van het stadhuis opgezet. Dit is trouwens al een flinke tijd geleden, in 1611 werd daar namelijk aan begonnen. En voor de mensen met oog voor detail: inderdaad, ook dat jaartal is te vinden op ons stadhuis.
We weten nu dat de gouden woorden rond 1611 op het stadhuis staan en dat het om een Latijnse spreuk gaat. Maar wat is toch de betekenis ervan? Daar komt-ie: ‘duizend gevaren kom ik te boven’. Dit slaat op de vele veroveringspogingen die op de stad gedaan zijn. In de meeste gevallen waren die trouwens zonder succes. Vandaar dat Bergen op Zoom ook wel ‘de maagd’ werd genoemd. Daarom vonden de Bergenaren het aan het begin van de zeventiende eeuw een goed idee om mille periculis supersum als een tatoeage op hét huis van de stad te zetten. Vervolgens werd het een bekende leus voor iedere inwoner van de stad.
De veroveringspogingen die op de stad werden gedaan, vonden plaats in de jaren voordat de gouden letters op het stadhuis kwamen. Zo probeerde de Spaanse Parma in 1588 Bergen op Zoom in te nemen. Deze poging werd later omgedoopt tot ‘het Beleg van Bergen op Zoom’. Inderdaad, het was een poging. Het lukte de Spanjaard niet om ons te bezetten. Zelfs nadat de letters mille periculis supersum op de gevel waren aangebracht, bewees Bergen op Zoom zichzelf. Tijdens het tweede Beleg van Bergen op Zoom, was het Spinola en zijn adjudant Don Luis de Velasco die in 1622 de stad probeerde in te nemen. En wederom zonder succes. Leuk weetje: het Merck toch hoe sterck is gebaseerd op dit beleg. Als je goed naar de tekst van het lied luistert, hoor je de namen Spinloa en Don Velasco terugkomen. Toch bleek Bergen op Zoom niet altijd onoverwinnelijk te zijn. In 1747 lukten het de Fransen namelijk wél om voorbij de verdedigingswerken te komen.
Loop jij al tijden met een brandende Bergse vraag rond? Laat het ons dan weten, dan zoeken wij het voor je uit. Stuur een e-mail naar [email protected] en wie weet zie jij binnenkort jouw antwoord voorbij komen!
Lees meer:
In onze gids
Populaire rubrieken